Index Vakbarát Hírportál

Diákmódszerrel levelezett Petraeus és Broadwell

2012. november 13., kedd 17:19

Diákok és terroristák is előszeretettel használják azt a trükköt, amellyel David Petraeus amerikai tábornok, a CIA múlt héten lemondott igazgatója és állítólagos szeretője, Paula Broadwell próbálta leplezni kapcsolatát.

A CBS értesülései szerint Petraeus és Broadwell úgy leveleztek, hogy az üzeneteket nem küldték el egymásnak, hanem Vázlat (draft) módban hagyták őket a Google Gmail levelezőrendszerében, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy az ilyen vázlatokat, vagyis az el nem küldött leveleket megosszák egymással.

A módszer egyébként működött, hiszen az állítólagos szeretők végül nem az egymásnak küldött üzeneteken buktak le, hanem azokon, amelyeket Broadwell egy a tábornokkal kapcsolatban álló másik nőnek, Jill Kellynek küldött – ezeken keresztül jutott az affér az ügyben nyomozó FBI tudomására.

Volt, aki már januárban tudta?

Bár a nyomozó hatóságok mindeddig egyöntetűen azt állították, hogy hosszú ideig nem tudtak Petraeus és Broadwell viszonyáról, egy Milo Wendt nevű blogger hétfőn felfedezte, hogy egy ismeretlen Wikipedia-felhaszáló a jelek szerint már idén januárban tudta, mi zajlik a tábornok és életrajzírója között.

Broadwell január végén szerepelt a Daily Show című tévéműsorban, hogy reklámozza a tábornokról írott könyvét, az All Int. Az adás utáni napon valaki, feltehetően egy Daily Show-rajongó létrehozott egy szócikket Broadwellről, amelyben mindössze annyi állt, hogy a nő a Harvardon kutat, és a londoni King's College-ban írja doktori disszertációját.

Egy órával később egy ismeretlen, nem regisztrált Wikipedia-szerkesztő a 64.101.72.113-as IP-címről a következő a következő mondatot fűzte hozzá a szócikkhez. "(Petraeus) állítólag egy a sok férfi közül, akit Broadwell meghódított." Bár a Wikipedia-szerkesztők a megjegyzést , és lésőbb az egész szócikket is törölték, a mondat a szócikk történetében máig látszik.

Petraeus belebukott a Broadwell-lel folytatott viszonyba, és november 9-én lemondásra kényszerült.

Rovatok