Index Vakbarát Hírportál

A nő, aki megbuktatta a CIA igazgatóját

2012. november 14., szerda 07:37

Tampa katonaváros, az amerikai haderő két legfontosabb parancsnoksága is itt van. Az iraki és az afganisztáni hadszínteret felügyelő Centcom és a terror elleni háborúban kulcsfontosság Különleges Műveletek Parancsnoksága igazán 2001. szeptember 11. után lett fontos. Amikor a libanoni származású Jill Kelley és férje is a városba költözött és elkezdett partikat rendezni a tábornokoknak.

Extravagáns partikat adott, Tampa egyik legszebb házában élt, de közben 2,2 millió dollár adóságot is felhalmozott a CIA igazgatója mellett immár az Afganisztánban állomásozó amerikai és nemzetközi erők főparancsnokát is érintő szerelmi botrány főszereplője, Jill Kelley és férje, a sztársebész Scott.

A New York Times cikke szerint Kelley-ék úgy egy évtizede, nem sokkal a szeptember 11-i terrortámadások után költöztek az iraki és afganisztáni hadszínteret felügyelő Középső Parancsnokságnak (Centcom) és a terror elleni háborúban kiemelt jelentőségű Különleges Műveletek Parancsnokságának (SOC) is otthont adó városba. A Centcom és a SOC szeptember 11. után vált az amerikai haderő két legfontosabb parancsnokságává.

"Tampa az a fajta hely, ahol, ha új vagy, kihasíthatod magadnak a társaságodat. Ők úgy döntöttek, hogy a katonák lesznek a társaságuk" - nyilatkozta a lapnak Pam Iorio, a város egykori polgármestere. Kelley-ék hamarosan városszerte ismertek lettek pazarló partijaikról, ahol folyt a pezsgő, mindig volt elég rák és szivar is jutott mindenkinek. 2008-2010 között gyakori vendégük volt a Centcom akkori parancsnoka, David Petraeus tábornok és helyettese John Allen tábornok is.

A későbbi CIA-igazgató a helyiek szerint annyira megkedvelte Kelley-éket, hogy tavaly karácsonykor nejével még a családi ebédre is áthívták őket. Sőt, még Kelley ikertestvérét, Natalie Khawamot is (Jill libanoni származású, testvére az eredeti családnevüket viseli). Mi több, Petraeus és Allen tábornokok mindketten támogató levelet írtak egy washingtoni bíróságnak, ahol Khawam gyerektartási pere folyt.

Kelley és Khawam amúgy nemcsak helyi hírességek voltak, bár a Times helyi forrásai szerint az azért megütközést keltett Tampában, hogy a Food Network tematikus tévéadó egyik valóságshow-jában is szerepeltek. Az se tetszett az amúgy alapvetően konzervatív, déli város lakóinak, hogy míg a helyiek többsége adakozással és a sérült veteránok javára történő adománygyűjtéssel támogatta a hadsereget, Kelley-ék inkább csak hatalmas partikkal.

Olyannyira, hogy a hadsereg gyakorlatilag kiszervezte a fogadásokat Kelley-ék otthonába. Amikor külföldi előkelőségek érkeztek a bázisra, a partit szinte mindig Kelley-ék adták. Az utolsó buli a Times szerint most vasárnap volt, pedig akkor már sejteni lehetett Kelley szerepét a Petraeus-botrányban. A partin ennek ellenére is részt vett a Centcom főparancsnok-helyettese, Robert Harward ellentengernagy.

Rovatok