Index Vakbarát Hírportál

A spanyolok megunták a megszorításokat

2012. november 14., szerda 19:16

Általános sztrájkot hirdettek szerdára a spanyol szakszervezetek Mariano Rajoy „öngyilkos politikája” ellen való tiltakozásul. A spanyol kormányfő legutóbb egy hete jelentett be komolyabb megszorításokat. Ezek között van az áfa 18-ról 21 százalékra emelése, a közalkalmazottak karácsonyi prémiumának megszüntetése és a szabadnapjaik számának megkurtítása, az önkormányzati tisztviselők számának 30 százalékos csökkentése és fizetésük befagyasztása, a munkanélküli segély 10 százalékos csökkentése a hatodik munkakereséssel töltött hónap után, valamint egy 600 millió eurós takarékossági csomag a minisztériumok részére.

Habár a mai demonstrációk szervezői a válság óta szervezett általános sztrájkok legnagyobbikát ígérték, az ipari termelés napi visszaesését jelző energiafogyasztási adatok egyelőre azt mutatják: a március 29-én tartott 29-M elnevezésű akció, és a 2010. szeptemberi 29-S még nagyobb volumenűek voltak. A 14-N néven emlegetett szerdai sztrájk szervezői ezzel szemben úgy becslik: a munkavállalók 78 százaléka csatlakozott a munkabeszüntetéshez, ez valóban rekordnak számítana.

A tüntetéseken eddig 82 embert tartóztattak le, 34 sérült van, ebből 14 rendőr. Az őrizetbe vettek között van egy férfi és egy nő, akiknél robbanószert találtak. Malagában a helyi takarítótársaság épülete előtt körülbelül 150 dolgozó sztrájkőrséget állított fel, miközben a vállalat dolgozói egy tűzoltókészülékből paprikasprayt fűjnak rájuk. Az akció miatt az egyik tüntetőnek légzési zavarai támadtak.

A sztrájk elsősorban a közlekedési szektort és az ipari termelést sújtja: a közúti forgalom az egész országban megbénult, a madridi metró csak 30 százalékos kapacitással üzemel. A munkabeszüntetéshez a spanyol Iberia légitársaság csaknem minden dolgozója is csatlakozott, miután a múlt héten 4500-an mondtak fel közülük. A társaság 171 szerdai járatát törölte.

Cándido Méndez, az egyik legnagyobb szakszervezet, az UGT (Unión General de Trabajadores – Dolgozók Általános Szakszervezete) vezetője kijelentette: „Vannak alternatívák azzal a politikával szemben, ami a recesszióba taszítja az országot, és hatmillió embert ítél munkanélküliségre. Az alternatívák a lakosság nyomására mutatkoznak meg, ahogyan ez a kilakoltatások ügyében is történt”.

Utóbbi megjegyzés a spanyol kormány és a legnagyobb bankok hétfőn kötött megállapodására utal, ami a súlyos szükséghelyzetben lévő jelzáloghiteles adósok esetében két évre felfüggesztette a kilakoltatásokat. A 2008-as válság kirobbanása óta Spanyolországban 172 000 embert lakoltattak ki, és még 178 000 eset van függőben. A kormány azután döntött a moratórium mellett, hogy egy hónapon belül ketten is öngyilkosságot követtek el, közvetlenül mielőtt kilakoltathatták volna őket.

A sok helyen erőszakba torkolló mai eseményeket a szervezőktől gyökeresen eltérően értelmezi a spanyol kormány: a hivatalos szervek a fejlemények „normalitását” hangsúlyozzák, és arra helyezik a hangsúlyt, hogy a közrendet sikerült fenntartani. A kormány igyekszik kiemelni, hogy az ipari termeléssel korreláló energiafogyasztás ma csupán 15,8 százalékkal esett vissza, szemben a legutóbbi sztrájk által okozott 21,2 százalékkal. Jorge Fenández Díaz belügyminiszter úgy értékeli, a minimális szolgáltatásokat minden szektorban teljesítették, habár bevallotta, hogy az autógyárak működése számos tartományban, többek között Katalóniában gyakorlatilag megbénult.

Az elégedetlenség nem csak az EU-ban a legmagasabb, 25 százalékos munkanélküliséggel sújtott Spanyolországban torkollott hasonló megmozdulásokba: tüntetéseket szerveztek Portugáliában is. Az olasz szakszervezetek négy órás sztrájkot hirdettek a közlekedési szektorban, de volt ma munkabeszüntetés Görögországban és a francia közszférában is. A szerdai megmozdulásokhoz összesen 40 szervezet csatlakozott, 23 országból.

Rovatok