Index Vakbarát Hírportál

Biden aggódik az ukrán választások miatt

2012. november 14., szerda 06:21

Telefonon fejezte ki aggodalmait az ukrajnai parlamenti választások tisztaságával és igazságosságával kapcsolatban Joe Biden, a múlt héten újraválasztott amerikai alelnök Viktor Janukovics ukrán államfőnek. Biden eredetileg azért hívta fel Janukovicsot, hogy megköszönje a Barack Obama újraválasztása alkalmából küldött üdvözlő üzenetét.

Biden azt is mondta, hogy szeretnének javítani a két ország kapcsolatán, és kérte Janukovicsot, hogy tegyen meg mindent azért, hogy a választás igazságosan és átláthatóan fejeződjön be. "Ukrajna tartsa tiszteletben demokratikus elkötelezettségét és hagyjon fel a célzott igazságügyi eljárásokkal", kérte még Julia Timosenko volt kormányfő ügyére célozva.

Az október 28-i választásokon Janukovics vezette Régiók Pártja 185, a Timosenkót támogató Egyesült Ellenzék-Batykivscsina (Haza) párt 101, a Vitalij Klicsko profi ökölvívó-világbajnok vezette UDAR (Ütés) nevű párt 40, a nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt 37, a kommunista párt pedig 32 helyet szerzett meg.

Rovatok