Index Vakbarát Hírportál

ENSZ: A fogamzásgátlás alapvető emberi jog

2012. november 14., szerda 21:14

Az ENSZ Népesedési Alapja szerdán adta ki éves jelentését, amiben többek között azt is megfogalmazza, hogy a fogamzásgátlás alapvető emberi jog. Arra még nem volt példa, hogy a szervezet ilyen nyíltan kiállt volna a fogamzásgátlás mellett.

A jelentés szerint a fogamzásgátlás, illetve a tudatos családtervezés jelentősen javíthat a szegény országokban élő nők és gyerekek életkörülményein. A dokumentum leírja, hogy a fogamzásgátláshoz, illetve más családtervezési módszerekhez való hozzáférés akadályozása törvényes, kulturális vagy gazdasági úton a nők jogait sérti – ugyanakkor kitér arra, hogy az abortuszt nem tekinti ilyen családtervezési módszernek. A jelentés nem kötelező az ENSZ országaira nézve, így az egyes országok törvényeit nem befolyásolja. A jelentésből nem következik az sem, hogy a közeljövőben a fogamzásgátlással bővülne az emberi jogok egyetemes nyilatkozata.

A szervezet azt is megállapítja, hogy ha további évi 4,1 milliárd dollárral támogatnák a családtervezést a leginkább érintett szegény országokban, 11,3 milliárd dollárral lehetne lefaragni az ott élő anyák és gyerekek egészségügyi költségeit.

A világ népessége tavaly elérte a 7 milliárdot. Az ENSZ becslése szerint a Föld népessége 2050-re várhatóan 9,3 milliárd körül lesz, 2100-ra pedig meghaladhatja a 10 milliárdot.

Rovatok