Index Vakbarát Hírportál

Rasszista kijelentései miatt lemondott a svéd szélsőjobboldai vezető

2012. november 14., szerda 21:20

Rasszista kijelentések miatt szerdán lemondott posztjáról az egyre népszerűbb Svéd Demokraták (SD) nevű populista párt második embere. A lemondott vezető, Erik Almqvist, a bevándorlás-ellenes párt gazdaságpolitikai szóvivője idáig tagadta, hogy 2010. nyarán egy utcai szóváltás közben rasszista kijelentéseket tett volna.

Az Expressen bulvárlap azonban az akkori esetről kedden videofelvételt tett közzé: Almqvist sértegett egy kurd születésű ismert svédországi művészt, majd egy asszonyt illetett becsmérlő szavakkal, amiért az védelmébe vette a szidalmazott férfit. Almqvist szerdán bejelentette lemondását. A 30 éves férfi eddig Jimmie Akesson pártelnök lehetséges utódjának számított.

Akesson szerdai sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte a pártszóvivő viselkedését, és felszólította, hogy a parlamenti képviselői mandátumától is váljon meg. A Svéd Demokraták egy ideje igyekeznek liberálisabb arculatot felmutatni. Az SD demokrata, szociálkonzervatív, nacionalista pártnak tekinti magát. Akesson a múlt hónapban bejelentette, hogy zéró toleranciát fognak tanúsítani a pártban a rasszizmussal és a szélsőségességgel szemben.

A Svéd Demokraták az utóbbi hónapokban a felmérések kimutatása szerint meghaladták a 10 százalékos támogatottságot és ezzel az ország harmadik legerősebb pártjává váltak. Az SD a legutóbbi választásokon 5,7 százalékkal jutott be a riksdagenbe, a 349 fős törvényhozásban ezzel 20 mandátumot szereztek.

Rovatok