Index Vakbarát Hírportál

Titkos iratokat találtak Petraeus szeretőjének észak-karolinai otthonában

2012. november 14., szerda 07:10

Bár az FBI korábban arra hivatkozva nem tájékoztatta az elnököt David Petraeus szexbotrányáról, hogy nem történt törvénytelenség, hétfőn titkos iratokat találtak a CIA-igazgató szeretőjének otthonában. Az is kiderült, hogy bár csak kedden hozták nyilvánosságra, az afganisztáni parancsnok, John Allen tábornok érintettségéről is a nyár óta tudnak.

Egyre kellemetlenebb fordulatokat vesz David Petraeus, a CIA lemondott igazgatójának a szexbotránya. Bár az amerikai igazságügyi minisztérium eddig azt állította, hogy nem történt törvénysértés, ezért nem is tájékoztatták az elnökválasztás végéig Barack Obama amerikai elnököt, a Washington Post értesülései szerint a Petraeus szeretője lakásán tartott hétfő éjszakai házkutatás során titkos iratokat találtak Paula Broadwell észak-karolinai otthonában.

A titkos iratok természetéről és mennyiségéről a Postnak nincsenek információi. A lapnak nyilatkozó igazságügyi források szerint "egyelőre semmi sem bizonyítja, hogy a titkos iratok forrása Petraeus volna". Azt is állították, hogy vizsgálatuk "nem nemzetbiztonsági nyomozás".

Már Allenről is tudtak a nyáron

Kiderült viszont, hogy az Afganisztánban állomásozó amerikai és nemzetközi erők parancsnokának érintettsége is már hónapokkal ezelőtt felmerült. Azt, hogy John Allen tábornok ellen is vizsgálat folyik, csak kedden jelentették be, de a Washington Post értesülései szerint a hatóságok már a nyáron tudtak róla.

Sőt, az egész ügy úgy indult, hogy Jill Kelley, aki a feltételezések szerint szintén Petraeus szeretője volt, és aki a kedden nyilvánosságra hozott tények szerint 2010-2012 között több tízezer oldalnyi, intim hangulatú emailt váltott Allen tábornokkal egy Allentől kapott emailből értesült arról, hogy valaki fenyegeti.

Allent "kelleypatrol" nevű felhasználó figyelmeztette levélben, hogy tartsa távol magát a 37 éves, katonakörökben népszerű tampai asszonytól, mert a nő "csábító", és valószínűleg intim viszonyt ápol Petraeus tábornokkal. Kelley ezután négy különböző álnévről küldött fenyegetéseket is kapott. Ezeket és Allen levelét megmutatta egy FBI-os barátjának, így indult a vizsgálat, ami Broadwell és Petraeus, illetve Kelley és Allen viszonyát is lebuktatta.

Meg fogják őket izzasztani

A bonyodalmak és a titkos iratok előkerülése immár garantálja, hogy az ügy a washingtoni törvényhozásban is nagy vihart kavar majd. "Olyan ez a sztori, mint egy jó bulvárlap, minden nap van benne valami új" - nyilatkozta a Postnak a Szenátus titkosszolgálati bizottságának demokrata elnöke, Dianne Feinstein, aki szerint "sok kérdés vetődik fel az FBI nyomozásával kapcsolatban és ezeket fel is fogjuk vetni". A republikánusok pedig már jelezték, hogy Petraeus meghallgatásához is ragaszkodnak.

Az ügy sok szempontból igen kellemetlen lehet az Obama-kormánynak. Egyrészt már az is fura, hogy a tavasz óta folyó vizsgálatról egészen az elnökválasztások utánig hallgattak. Igaz, a Fehér Ház állítása szerint az igazságügyi minisztérium csak az elnökválasztás estéjén tájékoztatta a Fehér Házat a történtekről, maga az elnök pedig még ehhez képest is csak egy nappal később szerzett tudomást az ügyről.

De ennél is kellemetlenebb, hogy Broadwell idén október 26-án, egy denveri előadásán azt állította, hogy az amerikaiak bengázi konzulátusát ért támadás oka az volt, hogy a CIA iszlamista szélsőségeseket tartott fogva az épületben. Egyrészt kérdés, hogy honnan juthatott hozzá ehhez az amúgy a CIA által tagadott információhoz. Másrészt a bengázi konzulátus elleni támadás ügye amúgy is egyre kellemetlenebb történetté kezd vállni, már csak azért is, mert a támadás után pár nappal Obama külügyminiszter-jelöltje, Susan E. Rice amerikai ENSZ-nagykövet még azt állította, hogy egy békésnek indult tüntetés csapott át erőszakba a konzulátus épületénél. Azóta már Obama kormánya is elismerte, hogy egyáltalán nem volt tüntetés a konzulátusnál, a támadás összehangolt terrorista akció volt.

A bengázi támadásban négy amerikai vesztette életét, köztük az Egyesült Államok líbaiai nagykövete.

Rovatok