Index Vakbarát Hírportál

Ez nem háború, csak sebészi pontosságú katonai akció

2012. november 15., csütörtök 17:59

Erőt kellett demonstrálnia Izraelnek, mert Gázából folyamatosan terrorizálták az országot – mondta a szerdán kezdődött fegyveres harcokról Ilan Mor. Izrael budapesti nagykövete szerint az arab tavasz óta óriási méreteket öltött a fegyvercsempészet, amely a kézi fegyverektől a Tel Avivot elérő rakétákig egyre magasabb minőségű arzenállal látta el a terroristákat.

Ez nem háború, hanem egy jól körülhatárolt katonai akció – jelentette ki egy budapesti beszélgetésen Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete.

Mor szerint a szerdán kezdődött hadművelet, amelyben egy légicsapás végzett Ahmed al-Dzsabarival, a Gázai övezetet irányító palesztin Hamász katonai szárnyának parancsnokával, sebészi pontosságú, nagyon alaposan megtervezett akció. A nagykövet szerint az izraeli hadsereg mindent megtesz, hogy minimalizálja a polgári veszteségeket, és kizárólag a terroristák infrastruktúráját pusztítsa el.

Az izraeli nagykövet elmondta, azért volt szükség a katonai fellépésre, mert ha Izrael hosszú ideig nem válaszol az őt ért támadásokra, akkor azt a gyengeség jelének veszik. Egyértelmű erődemonstráció volt a Hamasz-vezető megölése is, miután az ő számlájára írtak több korábbi terrortámadást, és Gilad Salit izraeli katona 2006-os elrablását is.

A miért pont most kérdésére Mor nagykövet kijelentette, véleménye szerint akár egy hónappal ezelőtt, vagy egy hónappal később, teljesen mindegy, de meg kellett lépni, mert az utóbbi másfél évben, az arab tavasz óta elképesztő méreteket öltött a fegyvercsempészet, amelynek Gáza a végállomása.

A nagykövet szerint a kirobbant katonai afférért egyedül a Hamasznak kell viselnie a felelősséget, mert egyetlen állam sem engedheti meg, hogy polgárai folyamatos veszélynek és támadásnak legyenek kitéve. Izraelben pedig mintegy egymillió ember számára bénult le a mindennapi élet a rakétatámadások miatt.

Rovatok