Index Vakbarát Hírportál

Rekordbírságot szabtak ki a BP-re

2012. november 15., csütörtök 19:01

Több mint 4,5 milliárd dolláros (1000 milliárd forintos) – rekordösszegűnek számító – pénzbírságot kell fizetnie a BP brit olajcégnek a Mexikói-öbölben két és fél éve történt olajkatasztrófa miatt.

A BP a Londoni Értéktőzsdén csütörtök este jelentette be, hogy az amerikai igazságügyi minisztériummal 4 milliárd dolláros pénzbüntetés kifizetéséről állapodott meg, emellett 525 millió dollárt fizet kiegészítő bírságként az amerikai értékpapír-piaci felügyeletnek (SEC). Az előbbi tételt öt év alatt, az utóbbit három év alatt kell kifizetni.

Az Egyesült Államokban vádat emeltek a BP alelnöke és két helyi termelésirányítója ellen is. David Rainey alelnököt azzal vádolják, hogy hazudott a szerencsétlenség okainak vizsgálata során, amikor arról kérdezték, hogyan számolta ki, mennyi olaj ömölhet a tengerbe a kitermelő platformon történt robbanás miatt. A két munkavezetőt gondatlanságból elkövetett emberölésért akarják felelősségre vonni.

A cég Deepwater Horizon nevű olajkitermelő platformján 2010 áprilisában robbanás történt, majd tűzvész tört ki, amiben 11 munkás meghalt. A platform végül elsüllyedt, és a következő hetekben összesen ötmillió hordó (790 millió liter) olaj ömlött a tengerbe. A kútcsonkot csak három hónappal később sikerült eltömíteni a tenger mélyén.

Rovatok