Index Vakbarát Hírportál

Az új kínai first lady túltesz a férjén

2012. november 16., péntek 01:27 | aznap frissítve

Kihívások elé állíthatja a kínai közéletet és diplomáciát a leendő új first lady, Peng Li-jüan személye. A 49 éves hölgy ugyanis nem az a tipikus háttérfigura, mint két elődje, sőt: már 1983-ban ünnepelt énekes volt, és amikor először találkozott későbbi férjével, sokkal ismertebb volt, mint a csütörtökön pártfőtitkárnak választott Hszi Csin-ping.

Peng Li-yüan nevét és hangját évtizedek óta ismerik a kínaiak: a híres énekesnő az állami televízió ünnepi gálaműsorainak elmaradhatatlan fellépője. A Rózsatündérnek is becézett, kellemes megjelenésű, holdvilágarcú énekesnő többnyire az ország vezetésének érdemeit öregbítő, illetve a kínai táj szépségeit méltató dalaival került be a köztudatba. Két leghíresebb slágere a "Remény mezői" és az "Emberek a falunkból" címűek, de a "Szülőföldem" című opus is nagy népszerűségnek örvend.

Ahogyan egy a BBC-nek nyilatkozó kínai zenekritikus, Qi Youyi ironikusan megjegyezte, "a számainak körülbelül kilencven százaléka a kommunista pártnak hízeleg, a maradék pedig az élet gyönyörűségét ünnepli".

A legtöbben ennél óvatosabban nyilatkoznak Peng előadási kvalitásairól. A Kínai Népzenei Testület igazgatója, He Li például úgy fogalmaz, "a jelenlegi bonyolult helyzetének fényében nehéz kommentálni a zenei karrierjét". Annyi mindenesetre valószínűsíthető, hogy az énekesnő nem a fiatalok kedvence, rajongói zömében idősebbek. "Azok az emberek, akik szeretik a zenéjét, többnyire egy olyan korban születtek, amiben igen szegényes volt a művészeti kifejezési formák és az azt közvetítő csatornák választéka. Ha ma játszanák le ezeket a dalokat, nem sokan kedvelnék őket" - mondja Li.

Úgy tűnik azonban, a kínai vezetésnek nem kell nagyon aggódnia a művésznő további karrierje miatt. Mióta 2007 környékén világossá vált, hogy Csin-ping jó eséllyel pályázik a pártfőtitkári posztra, Peng fokozatosan visszavonult. Évek óta nem énekel új dalokat, lemondta a szereplését az idei szilveszteri gálaműsorban, és szinte csak jótékonysági, illetve a kommunista párthoz köthető eseményeken lép fel. Ritkán jelenik meg férje oldalán a nyilvánosság előtt, és soha nem beszél róla.

Egy modern, nyitott Kína potenciális jelképe

Peng nyilvános szerepének háttérbe szorulása csalódásként érné azokat az elemzőket, akik arra számítottak: hírnevével, magabiztos fellépésével erősítené a kínai diplomáciát, és talán a kínai nők szexuális emancipációjának is jót tenne a first lady határozottabb jelenléte.

"Rengeteget jelentene Kínának, ha egy ilyen ragyogó, kulturált, kimagasló személyiség képviselné külföldön" - mondta a Guardian-nek Robert Kuhn, a "Hogyan gondolkoznak Kína vezetői?" című könyv szerzője. Peng jelenléte "emberiesebbé tehetné Kínát, és kissé megtörhetné a merev, szürke szovjet egyenruhát viselő, pódium mögül szónokló vezetők sztereotípiáját" - véli a szakértő.

Egyelőre azonban nem világos, Kína bevállalja-e ezt a merész imidzsváltást. Ebből a szempontból csalódást okozott Hszi Csin-ping februárban tett amerikai látogatása, a felesége ugyanis nem tartott vele.

"Kínában, különösen vidéken, még mindig meghatározó az a gondolkodásmód, hogy egy nő két lehetséges szerepet tölthet be: a nő vagy szervilis vagy pedig uralkodó típus" - állítja Ross Terrill, Mao és feleségének életrajzírója. "Tartja magát az az elképzelés, hogy a nők könnyen félrevezethetik a férfiakat, különösen államügyekben."

Kínában a first ladyk hagyományosan háttérszereplők. Liu Jung-csing, Hu Csin-tao elnök felesége például ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt és ez alkalmakkor talán sosem szólalt meg. Az előző elnök, Csiang Cö-min feleségét, Vang Je-pinget ugyancsak "láthatatlan és szótlan" asszonyként jellemzik.

A legutolsó kivétel, Mao Ce-tung harmadik felesége sem éppen tekinthető pozitív példának: Csiang Csing, a "vörös császárnő" a "négyek bandájának" vezéreként hívta fel magára a figyelmet. Halálra ítélték, de az ítélet végrehajtását megelőzve végül öngyilkos lett.

Az új first lady önéletrajza teljesen más ígér: amellett, hogy sikeres előadóművész, nemrég szerepet vállalt Bill Gates dohányzás-ellenes kampányában, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig a tébécé és az AIDS-elleni küzdelem jószolgálati nagykövetének nevezte ki.

Az első randi

Hszi Csin-ping és Peng Li-jüan kapcsolata egyébként nem indult zökkenőmentesen: az énekesnő először kissé korosnak és vidékiesnek találta a nála tíz évvel idősebb, akkor Hsziamen város alpolgármestereként dolgozó férfit. Későbbi férje azonban már az első negyven perc után tudta, hogy megtalálta az igazit. Csin-pingnek nem volt fogalma leendő felesége zenei karierrjéről, mivel állítása szerint "nem igazán nézett tévét" akkoriban, Pengnek pedig imponált, hogy nem a hírnevéért szeretik.

A kezdeti nehézségek ellenére már a találkozásukat követő évben, 1987-ben összeházasodtak. Született egy lányuk, aki ma húszéves, és a Harvardon tanul. A felesége szerény, kötelességtudó emberként jellemzi az új elnököt, aki olyannyira munkamániás, hogy egy tájfun miatt még a lánya születését is kihagyta.

Rovatok