Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas füstfelhők Gáza felett

2012. november 16., péntek 08:10 | aznap frissítve

Akár már pénteken megkezdődhet a Gázai övezet elleni izraeli szárazföldi invázió, de előtte még pár órás fegyvernyugvás várható, mert az egyiptomi elnök Gázába látogat. Péntek reggel minden eddiginél hevesebben bombázták Gázavárost és már tankok gyülekeznek az övezet határán.

Minden korábbinál hevesebb légitámadást intézett Izrael a Gázai övezet ellen péntek reggel. Gázavárost bombázták, lerombolták a palesztin belügyminisztérium útlevélhivatalának az épületét is.

A palesztin belügyminisztérium szerint csak péntekre virradóra 130 bevetést hajtott végre az izraeli légierő. A heves bombázás minden bizonnyal már a szárazföldi hadműveletet készíti elő, ami az izraeli tévék szerint pénteken indulhat. Erre utal, hogy a sajtóhírek szerint már tankok, páncélosok és gyalogsági alakulatok gyülekeznek az övezet határán.

Az biztos, hogy az akcióval megvárják az egyiptomi elnök gázai látogatásának a végét. Mohamed Murszi pénteken utazik Gázába, a tervek szerint három órán át lesz az övezetben. Murszi a Muzulmán Testvériség jelöltjeként lett Egyiptom elnöke. A gázai övezetet uraló Hamász annak idején a testvériség nemzetközi szárnyából nőtte ki magát.

Az izraeli hadsereg megígérte, hogy Murszi látogatása idejére felfüggeszti a hadműveletet. A palesztinok viszont a jelek szerint nem tekintették magukra nézve kötelezőnek a fegyvernyugvást, Murszi látogatása ellenére folytatták a rakétatámadásokat. Izraelben folyamatosak a légiriadók. Az izraeli katonai rádió adását újra és újra megszakítva közli, hogy mely településeken kell fedezéket keresniük az ott élőknek.

Az izraeli hadsereg időközben 16 ezer tartalékost mozgósított, ami újabb jel arra, hogy hamarosan megkezdődhet az invázió.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint péntek reggelig összesen 446 bevetést hajtottak végre Gáza ellen, ahonnan a palesztinok 280 rakétát lőttek ki Izraelre - ezekből 131-et semmisített meg az izraeli rakétaelhárítás. A palesztin rakétatámadásokban három izraeli, az izraeli bombázásban eddig 19 palesztin vesztette életét.

A gázai konfliktus

A Gázai övezet Izrael létrejöttekor az elképzelt palesztin állam részeként lett meghatározva, de a függetlenségi háború idején Egyiptom megszállta. Izrael az 1967-es hatnapos háborúban szerezte meg a területet a Sínai-félszigettel együtt. Ez utóbbiról az Egyiptommal kötött béke után kivonult, az övezetet viszont megszállva tartotta.

Az 1993-as oslói palesztin-izraeli megállapodás értelmében Gáza palesztin fenhatóság alá került, de az izraeli csapatok 2005-ig megszállva tartották az övezetet. Kivonulásuk után, a 2006-os választásokon az övezetben a Hamász került hatalomra - ezzel gyakorlatilag két részre szakadt a Palesztin Nemzeti Hatóság, mert Ciszjordánia a Palesztin Felszabadítási Szervezet uralma alatt maradt.

A Hamász, amit nem véletlenül tartanak terrorista csoportnak, onnantól kezdve Gázába helyezte műveleti központját. A terület városaiban rakétagyárakat és kiképzőközpontokat működtet, és folyamatosan barkácsrakétákkal lövi Izrael területét, időről időre kiváltva az izraeli válaszcsapást. Legutóbb 2008-ban hajtottak végre komolyabb hadműveletet a területen, amikor is a légitámadások mellett jelentős szárazföldi erő is behatolt a területre. Ez ugyan egy időre megfékezte a rakétatámadásokat, de az utóbbi időben a Hamász újra egyre aktívabb lett, így 2012 novemberében újabb offenzíva indult.

Rovatok