Index Vakbarát Hírportál

Szörnyűnek nevezték a máltai biztosjelölt nézeteit

2012. november 16., péntek 19:39 | tizenegy éve frissítve

Svédország EU-ügyi minisztere "szörnyűnek" nevezte az Európai Bizottság (EB) tagjának jelölt máltai Tonio Borg nézeteit pénteken. Az októberben lemondott John Dalli fogyasztóvédelmi és egészségügyi biztos helyére jelölték Borgot.

Birgitta Ohlsson szerint Borg nézetei az abortuszról és az azonos neműek házasságáról elfogadhatatlanok. "A svéd liberális párt és magam is megkérdőjeleztük Tonio Borg EU-biztosi alkalmasságát azonnal, amikor neve felbukkant" - olvasható közleményében.

"Mint liberálisok elhatárolódunk a nők abortuszhoz való jogának elutasításáról és az azonos neműek házasságának ellenzéséről vallott szörnyű nézeteitől" - írja Ohlsson.

Az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottsága a héten hallgatta meg Málta jelenlegi külügyminiszterét és kormányfő-helyettesét, és csütörtökön a politikai csoportok többsége jóváhagyta jelölését, bár ezt még az EP plenáris ülésének is meg kell erősítenie.

A nők és melegek jogait támogató Ohlsson nyílt bírálata szokatlan (bár nem páratlan) az EB és a miniszterek tanácsa viszonyában, ami Borg jóváhagyása után meglehetősen megnehezítheti majd együttműködésüket. A svéd miniszter egyik párttársa, Cecilia Wikstroem EP-képviselő "dinoszaurusznak" nevezte a máltai politikust.

A jogász végzettségű Borg 1957-ben született, 2004 óta Málta miniszterelnök-helyettese, a kereszténydemokrata-konzervatív Nacionalista Párt politikusa.

Nézeteire a svéd politikus által idézetteken kívül jellemző, hogy 2011-ben a máltai parlamentben nem szavazta meg a váláshoz való jogot.

Rovatok