Index Vakbarát Hírportál

Obama jogosnak tartja Izrael önvédelmét

2012. november 18., vasárnap 21:49

Barack Obama szerint nincs olyan ország, amely eltűrné, hogy idegen hatalmak bombázzák a civil lakosságát. Az elnök szerint a megoldást csak a tűzszünet és a béketárgyalások jelenthetnek. Az izraeliek tárgyalásokat kezdenek a tűzszünetről, de Netanjahu elnök akár Gáza megszállását sem tartja elképzelhetetlennek.

Miután az izraeli rakétatámadások a Hamász által irányított gázai övezetben a kormányzati célpontokról a civil körzetekre is kiterjedtek, Barack Obama amerikai elnök kijelentette: támogatja Izrael önvédelemhez való jogát. Az elnök szerint nincs olyan ország a Földön, amely eltűrné, hogy rakétákkal bombázzák a polgárait a határai túloldaláról. Obama egy Bangkokban tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy teljes mértékben támogatja Izraelt abban a törekvésében, hogy megvédjék magukat a civil lakosságot támadó rakétákkal szemben.

Az elnök azt is megjegyezte, hogy érdemes figyelembe venni a jelenlegi válságot kiváltó eseményeket is; azt, hogy a Hamász kezdte el rakétákkal lőni Izraelt, ráadásul nem egyszerűen az országot, hanem civilek által lakott területeket bombáztak.

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu kijelentette, hogy készen áll a Gáza ellen indított légitámadásokat jelentős mértékben megszaporítani, és arra is célzott, hogy szükség esetén Izrael szárazföldi erőkkel is megszállja Gázát. „A katonák minden elképzelhető eseményre fölkészültek” –fogalmazott Netanjahu.

Béketárgyalásokat sürgetnek

Az izraeli kormány beszámolója szerint az ország rakétavédelmi rendszere, a Vaskupola mostanáig 250, Gázából indított rakétát térített el. Az ország képviselői nemrég érkeztek Egyiptomba, hogy megbeszéléseket folytassanak a tűzszünetről; a palesztin tárgyaló felek már Kairóban várják, hogy megkezdődhessenek a megbeszélések.

Obama szerint azoknak, akik a palesztin ügyért kampányolnak, fel kellene ismerniük, hogy a helyzet elmérgesedésének megakadályozását csak a kétoldali megállapodás akadályozhatja meg, ők pedig minden erőfeszítést megtesznek, hogy ezt biztosítsák. Az elnök úgy látja, a válsághelyzet megoldásának és a béketárgyalások előremozdításának elsődleges lépéseként a támadóknak fel kellene hagyniuk az Izrael elleni rakétatámadásokkal, ami a régóta fönnálló konfliktus kezelésének első lépése lehetne.

A Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatóság az arab államfők rendkívüli csúcsértekezletének összehívását kérte vasárnap este, hogy elemezzék a Gázai övezet körül kialakult helyzetet. Az Arab Liga kairói közleménye szerint a kérést már továbbították is az államfőknek; az egyelőre nem ismeretes, hogy mikor lenne a csúcsértekezlet. Az arab külügyminiszterek szombaton már rendkívüli ülést tartottak, ahol többek között azt is elhatározták, hogy felülvizsgálják a tagállamoknak a békekezdeményezéseket illető álláspontját.

A diplomáciai erőfeszítések keretében Izraelben tárgyaló francia külügyminiszter vasárnap azt nyilatkozta: a háború nem választható lehetőség, soha nem az. Laurent Fabius szerint a nemzetközi közösségnek közbe kell lépnie. „Két kulcsszó van: a sürgősség és a tűzszünet” – fogalmazott Fabius Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatóján. A külügyminiszter vasárnap Izraelt és a palesztin területeket látogatta meg, és felajánlotta Franciaország jószolgálatait a gázai tűzszünet érdekében.

Rovatok