Index Vakbarát Hírportál

Obama támogatásáról biztosította Mianmar vezetését

2012. november 19., hétfő 13:56

A mianmari látogatáson tartózkodó Barack Obama amerikai elnök hazája nevében baráti kezet nyújtott és tartós támogatást ígért hétfőn a dél-ázsiai országnak, de figyelmeztette annak új civil kormányát, hogy a demokratizálódás útján csak előre mehet, különben elveszíti az Egyesült Államok támogatását.

Obama az első amerikai elnök, aki hivatalos látogatást tesz a korábban Burmának nevezett országban. Washington ezzel jelzi, hogy támogatja a megindult reformokat. Az elmúlt két évben jelentős változtatásokat hajtottak végre: húsz évi diktatúra után választásokat tartottak, a katonai junta névleg átadta a hatalmat egy polgári kormánynak, és enyhítettek a cenzúrán. Obama négynapos ázsiai útja vasárnap Bangkokban kezdődött, és kedden Kambodzsában az ASEAN-csúcstalálkozón fejeződik be.

Az elnök fogadására a repülőtérről a volt fővárosba, Rangunba vezető út mentén több száz kisiskolás sorakozott föl, amerikai és burmai zászlókat lengetett. A vendéget és a kíséretében lévő Hillary Clintont útvonalukon több tízezer ember üdvözölte. Egy transzparensen „legendás hősnek" nevezték Obamát. Az elnöknek és külügyminiszterének ez az utolsó közös útja együtt, Clinton a hírek szerint hamarosan távozik tisztségéből.

Obama hol Mianmarnak nevezte az országot, ahogy a katonai junta és a mostani civil kormány, hol pedig Burmának, ahogy a demokrácia hívei, és ami az amerikai kormány hivatalosan politikája is. Az elnök találkozott Thein Szein államfővel, és hozzá fordulva kijelentette: „Ez a fantasztikus út csak most kezdődött el, de máris úgy gondoljuk, hogy a demokratikus és a gazdasági reformok folyamata hihetetlen lehetőségeket nyit meg."

A mianmari hatóságok az amerikai elnök látogatásához időzítve több tucat politikai foglyot engedtek szabadon. Egy volt politikai fogoly, Szoe Tun közölte, hogy hétfőn 66 bebörtönzöttet engedtek el, közöttük legalább 44 politikait, az emberi jogok több ismert védőjét. Egy hét leforgása alatt már másodszor engedtek szabadon elítélteket, s ez már a sokadik amnesztia a reformpárti vezetés tavalyi hivatalba lépése óta. Obama bíztatta a kormányt, hogy engedjen szabadon minden máskéntgondolkodót.

Az elnökök megbeszélése után Obama találkozott Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas ellenzéki vezetővel abban a házban, ahol a nőt csaknem két évtizeden át házi őrizetben tartották mint politikai foglyot. Az asszonyt érdemeit, így kitartását méltatva személyes ambíciói ihletőjének nevezte.

Obama beszédet mondott az egykori politikai ellenzék központjában, a ranguni egyetemen, és ezt az egész országnak közvetítették a televízióban. Egyrészt buzdította a mianmariakat, hogy ne adják fel törekvéseiket, másrészt általában a demokráciát méltatta. Amerikai források szerint Obama pénzügyi támogatást is ígért az országnak.

Rovatok