Index Vakbarát Hírportál

Obama történelmi látogatáson

2012. november 19., hétfő 07:08 | aznap frissítve

Először érkezett hivatalban lévő amerikai elnök Mianmarba, korábbi nevén Burmába, amikor hétfőn reggel leszállt Barack Obama repülője az ország kereskedelmi központjában. A látogatás célja, hogy az amerikai vezetés támogatásáról biztosítsa a Thein Szein elnök által a katonai uralom 2010 novemberi vége óta megkezdett reformfolyamatot.

A BBC szerint Rangun utcáin a tömegben többen amerikai zászlókat lengettek, ahogy Obama konvoja elindult Thein Szein elnök hivatalához. Az amerikai elnök néhány órát tölt Rangunban, az elnök után Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas ellenzéki vezetővel találkozik, és beszédet mond a Rangun Egyetemen. Obama várhatóan egy 170 millió dolláros segélyt is ígér majd az ország vezetésének.

Többen ugyanakkor elsietettnek tartják a látogatást, mivel szerintük még mindig túl sok politikai fogoly van rács mögött, és az etnikai konfliktusok sem oldódtak meg.

Részben erre válaszul hétfőn Mianmarban szabadon engedtek több politikai foglyot is. A kegyelmi rendeletet vasárnap tették közzé a tévében. Egy volt politikai fogoly, Szoe Tun azt mondta, hogy hétfőn összesen 66 rabot engedtek szabadon, és közülük legalább 44 politikai fogoly, köztük az emberi jogok több, ismert oltalmazója.

Egy hét leforgása alatt most másodszor engedtek szabadon elítélteket Mianmarban, és ez már a sokadik amnesztia Thein Szein elnök reformpárti kormányának tavalyi hivatalba lépése óta.

Rovatok