Index Vakbarát Hírportál

Izrael ideiglenesen felfüggesztette a szárazföldi műveleteket

2012. november 20., kedd 07:42

A Hamásznak a rakétatámadások felhagyására adott tegnapi izraeli ultimátum kedd este lejár, de egyelőre nem sok jele van, hogy azt Gázában komolyan vennék. Az éjszaka robbanások hallatszottak a Gáza-övezetben, és néhány légicsapásra is sor került, Dél-Izraelben pedig a BBC szerint szóltak a légvédelmi szirénák, bár az éjszaka néhány célt tévesztett aknagránátot leszámítva még így is viszonylag nyugodtan telt.

Kedden villámlátogatásra a térségbe látogat Hillary Clinton. Az amerikai külügyminiszter Izraelben és a palesztin területeken is tárgyalásokat folytat – értesült a CNN.

Az izraeli vezetők az éjszakába nyúlóan vitatkoztak az erőszak leállításáról szóló egyiptomi javaslatról, az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pedig határozatot próbált elfogadni. A megállapodást hátráltatta, hogy az arab nagykövetek által javasolt szöveg mindkét felet tűzszünetre szólítaná fel, míg a nyugati diplomaták utalnának a Hamász rakétáira és Izrael önvédelemhez való jogára is.

Kedd délelőttre kiderült, hogy a BT-ben a nézetkülönbséget egyelőre nem sikerült áthidalni. Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet újságíróknak New Yorkban személyesen számolt be arról, hogy országa nem fogadja el a szöveget, mert álláspontja szerint az aláásná a tűzszünet érdekében tett erőfeszítéseket. Emlékeztetett egyúttal rá, hogy a Egyesült Államok és a térség országai komoly diplomáciai erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy tárgyalásos úton elérjék az erőszak leállítását, a feszültség enyhítését. Barack Obama elnök és Hillary Clinton külügyminiszter "egész nap telefonos kapcsolatban állt" különböző közel-keleti vezetőkkel.

Oroszország a vita után bejelentette, hogy ha a BT 15 tagja nem jut megállapodásra a nyilatkozat szövegéről, kedden azonnali tűzszünetre szólító határozattervezetet terjeszt elő a tanácsban.

Kairóban az egyiptomi hírszerzés vezetői felváltva tárgyalnak az izraeli delegációval és a Hamásszal, és állítólag a tárgyalás döntő szakaszban van. Izrael nem csak a csapások leállítását szeretné elérni, de azt is megakadályoztatná Egyiptommal, hogy határon keresztül a Hamász a jövőben rakétákhoz jusson.

Közben az övezet határánál Izrael komoly szárazföldi haderőt vonultatott fel: nem kizárt, hogy az ultimátum lejártakor a hadsereg célzott csapárt próbál mérni a Hamász állásaira a sűrűn lakott területen. Izrael azonban egyelőre azt hangoztatja, hogy a fegyverszüneti megállapodásról szóló tárgyalások alatt a csapatok biztosan nem indulnak meg. Izrael kedd reggel ideiglenesen felfüggesztett minden szárazföldi hadműveleti tervet a Gázai övezetben, hogy esélyt adjon a tűzszünetre irányuló egyiptomi erőfeszítéseknek – közölte kedden egy magas rangú izraeli tisztségviselő.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedd reggel találkozott az Arab Liga főtitkárával, Nabil al-Arabival Kairóban, majd tovább indult Izraelbe. A tárgyalás után minden, a konfliktusban érintett felet azonnali tűzszünetre szólított fel. A konfliktus "minden újabb eszkalációja az egész térséget veszélybe sodorná" – hangoztatta a világszervezet vezetője Törökország és egyes arab országok külügyminiszterei   a nap folyamán a Gáza-övezetbe látogatnak.

Rovatok