Index Vakbarát Hírportál

Gázában még várni kell a tűzszünetre

2012. november 20., kedd 21:28

Kedd este kilenc után nem sokkal kiderült, a várakozásokkal ellentétben egyelőre mégsem kezdődik el a tűzszünet a Gázai övezetben. A Hamász egyik tisztviselője, Izzat ar-Risk a Reuters hírügynökségnek azzal magyarázta a tűzszünet kihirdetésének halasztódását, hogy Izrael még nem adott választ az ajánlatokra, erre várnak. A rövid telefoninterjúban, amit kedd este adott, úgy fogalmazott: ma nem tartanak már sajtótájékoztatót, „muszáj várnunk holnapig”.

A Hamász korábban már egyszer kiszivárogtatta, hogy eredményes volt a béketárgyalás, és greenwichi idő szerint kedd éjjel tízkor – ez helyi idő szerint kedd éjfélt jelentett volna – életbe is lép a tűzszünet; más források szerint akkor jelentették volna be a tűzszünetet (magyar idő szerint ez éjjel tizenegy óra). A konfliktusban közvetítő egyiptomi elnök, Mohamed Murszi szintén arról beszélt kedd délután, hogy Izrael várhatóan még kedden beszünteti a Gázai övezet elleni „agressziót", mert az izraeli és a palesztin fél közötti tűzszünetről szóló tárgyalások órákon belül pozitív eredménnyel zárulhatnak.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Ban Kimun ENSZ-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatót kedd kora este. „Ha egy hosszú távú megoldást tudunk elérni diplomáciai eszközökkel, akkor Izrael partner lesz benne. Ha azonban keményebb katonai fellépés kell a rakétázás beszüntetéséhez, akkor Izrael nem habozik majd megtenni a szükséges lépéseket állampolgárai védelmében" – jelentette ki Netanjahu, aki később is leszögezte: a zsidó állam hajlandó partner lenni a békefolyamatban.

Rovatok