Index Vakbarát Hírportál

Iráni fegyverekkel támadják Izraelt

2012. november 20., kedd 20:38

Beismerte az Iszlám Dzsihád vezetője, Ramadán Abdalláh Sallah kedden, hogy a gázai övezeti palesztin csoportok iráni vagy iráni pénzen vásárolt fegyvereket használnak az Izrael elleni támadásokra. "Ezt mindenki tudja. Ez nem titok" – jelentette ki az al-Dzsazíra katari hírtelevíziónak nyilatkozva a teheráni vezetés szövetségesének tartott Sallah. Arról azonban nem beszélt, hogy milyen iráni fegyvereik vannak a gázai palesztinoknak, és hogyan szállították őket a palesztin területre.

"A szíriai válsággal kapcsolatban fennálló nézeteltérések ellenére száz százalékosan Iránnal vagyunk a palesztin kérdést illetően" - mondta az Iszlám Dzsihád vezetője. Úgy fogalmazott viszont, hogy "nem logikus, hogy a gázai ellenállás felfegyverzése Irán kiváltsága legyen". "Minden arabtól akarunk fegyvereket, ki kell nyitniuk a raktáraikat, mielőtt még berozsdásodnak" - mondta.

Simon Peresz izraeli elnök hétfőn azzal vádolta meg Iránt, hogy az Izrael elleni támadások folytatására biztatja a Gázai övezetet ellenőrző Hamász palesztin mozgalmat, és Fadzsr-5 típusú, 75 kilométeres hatótávolságú rakétákat szállított neki az elmúlt napokban. Egy ilyen rakéta képes elérni Tel-Avivot és Jeruzsálemet Gázából.

Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő kedden üdvözölte "a gázai lakosság határozott válaszát", hogy rakétákkal lövik Izraelt. Arról beszélt, hogy a gázai övezeti palesztinokat "fel kell szerelni", hogy megvédhessék magukat Izraellel szemben. Ahhoz, hogy Irán küld fegyvereket Gázába, nem fűzött megjegyzést. Tett viszont egy homályos célzást: "A katonai szakértőkre tartozik annak megállapítása, ki gyártja a Fadzsr-5 rakétákat, azt pedig az izraeli titkosszolgálattól kell megkérdezni, hogyan juttatják el azokat a palesztinoknak".

Ahogy szombaton megírtuk: Iránnak az az érdeke, hogy elterelje a figyelmet a szíriai konfliktusról, a Hamásszal való kapcsolatukat pedig felül kell vizsgálniuk, bizonyítaniuk kell, hogy támogatni tudják a palesztin militarista csoportokat, ez jó lehet a nukleáris stratégiájuk ellen fellépők elrettentésére is.

Rovatok