Index Vakbarát Hírportál

Bíróság elé kerülhet Kaczynski

2012. november 22., csütörtök 20:26

A nagyobbik lengyel kormánypárt, a Donald Tusk kormányfő vezette Polgári Platform közölte csütörtökön, hogy szavazást kezdeményez arról, bíróság elé állítsák-e Jaroslaw Kaczynski ellenzéki vezetőt azért a boszorkányüldözésért, amelyet pártja folytatott, amikor kormányon volt.

A lengyel parlament alsóháza, a szejm háromötödös többséggel - 276 szavazattal - utalhatja egy különleges, csak politikai ügyekkel foglalkozó törvényszék elé Jaroslaw Kaczysnki ügyét. A bíróság megfoszthatja az ellenzéki vezetőt és a vele együtt megvádolt Zbigniew Ziobro volt igazságügyi minisztert parlamenti mandátumától.

A vádak szerint Kaczynski lelkén szárad Barbara Blidának, a Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) politikusának halála. Amikor a rendőrség 2007-ben kiszállt a nő lakására, hogy őrizetbe vegyék egy állítólagos vesztegetési ügyben, a politikus szíven lőtte magát. Sokak szerint politikai indíttatású volt az egész eljárás, a jobboldali kormány le akarta járatni a Leszek Miller vezette SLD-t.

Az, hogy Tusk kormányfő most kezdeményezte Kaczynski bíróság elé állítását, jelzi, mennyire elmérgesedett a két politikus viszonya. Kaczynski októberben arra utalt egy nyilatkozatában, hogy a kormányfő is hibás valamilyen módon a 2010-ben az oroszországi Szmolenszknél lezuhant lengyel kormánygép katasztrófájában, amelyben életét vesztette Lech Kaczysnki, az ellenzéki vezér ikertestvére, akkori államfő.

A hivatalos orosz jelentés szerint a lengyel légierő főparancsnoka és az elnök protokollfőnöke a biztonsági előírásokat megsértve a pilótafülkében tartózkodott a baleset időpontjában. Feltehetően nyomást gyakoroltak a pilótákra, hogy a szmolenszki légiirányítók utasítása ellenére kíséreljék meg a leszállást, és ez vezetett a katasztrófához.

A kormányfő közölte, hogy a Kaczynskiéhez hasonló vádaskodások egyeseket szélsőséges cselekedetekre indíthatnak. Arra utalt, hogy a rendőrség nemrég letartóztatott egy 45 éves szélsőjobboldali férfit, aki a gyanú szerint robbantásos merényletet akart elkövetni a varsói parlament épületénél.

Rovatok