Index Vakbarát Hírportál

Hétfőtől országos tanársztrájk Szlovákiában

2012. november 22., csütörtök 12:58

Hétfőn iskolasztrájk kezdődik Szlovákiában. A Bumm.sk beszámolója szerint a sztrájk várhatóan nem minden iskolában fog majd ugyanolyan hosszan tartani, a tanárok és az alkalmazottak maguk dönthetik majd el, hogy meddig vesznek részt benne.

Az akciót koordináló központi sztrájkbizottság határozatlan idejű sztrájkot hirdetett, de számításuk szerint 3-4 napnyi munkabeszüntetés sok alkalmazott pénztárcáját már olyan érzékenyen fogja érinteni, hogy utána ők felveszik majd a munkát. Az önkormányzati iskolák szövetségének elnöke úgy tudja, több helyen arra készülnek, hogy pár nap után az iskolák már fogadni fogják a gyerekeket, ott azonban nem folyna oktatás, csupán felügyelnének rájuk.

A sztrájk hétfő reggel kezdődik majd el, három városban pedig utcai tüntetések is szerveznek. A Bumm.sk előzetes információi alapján az iskolák nyolcvan százaléka fog bekapcsolódni a sztrájkba.

A tanárok követelései között többek között 10 százalékos béremelés szerepelt. Robert Fico kormányfő korábban ugyan elismerte a sztrájk jogosságát, de szerinte az időzítés rossz. A miniszterelnök szerint a kormánynak egyszerűen nincsenek forrásai, hogy teljesítse a tanárok követelését. „Ahol nincs semmi, onnan még az ördög sem vesz el” – fogalmazott Fico.

Közben Magyarországon még mindig nem tudni, hogy lesz-e tanársztrájk. Ahogy arról az Index is beszámolt, a sztrájkkészültségben lévő pedagógus szakszervezetek legutóbb kedden egyeztettek Balog Zoltán miniszterrel. A keddi a harmadik egyeztetés volt a tanárszakszervezetek és a minisztérium között és a beszámolók szerint némileg közeledtek az álláspontok. Míg arról sikerült megállapodniuk, hogy a közoktatási intézmények pedagógusi álláshelyeit a heti 22 finanszírozott óraszámhoz igazítják, addig a bérek ügyében nem történt előrelépés.

A tanárok a béremelés mellett azt is követelik, hogy függesszék fel az iskolák január elsejére tervezett állami átvételét és a  pedagógus-életpályamodell bevezetését, amely szerintük jelentős elbocsátásokkal járna. A törvény szerint a sztrájkbizottság megalakítása után a kormány képviselőinek hétszer kell egyeztetni a szakszervezetekkel. Ezen idő alatt egyszer lehet figyelmeztető sztrájkot tartani. Ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor lehet megkezdeni a sztrájkot.

Rovatok