Index Vakbarát Hírportál

Szabotázsakció meghiúsításával dicsekszik a szudáni kormány

2012. november 22., csütörtök 06:21

A szudáni állami média csütörtök hajnalban közölte, hogy a biztonsági szolgálatoknak sikerült meghiúsítaniuk az ellenzéki erők "szabotázsakcióját". Az állami sajtó szerint ellenzéki vezetők meg akarták zavarni a közrendet, de a biztonsági szolgálatok közbeléptek, az ügyben több katonát és civilt őrizetbe vettek. Szemtanúk szerint éjjel katonai járművek és két harckocsi gördült végig a szudáni főváros, Kartúm fő sugárútján. Csütörtök kora reggel nem volt látható jele különösebb katonai készültségnek Kartúmban.

A szudáni ellenzék régóta szeretne véget vetni Omar el-Besir szudáni elnök 23 éve tartó autoriter uralmának. Besir, akit népirtás vádjával köröz a Nemzetközi Büntetőbíróság, államcsínnyel jutott hatalomra 1989-ben. Az országot egyelőre elkerülte a két éve kezdődött arab tavasz.

A kőolajban gazdag Dél-Szudán tavalyi elszakadása és a járványszerű korrupcióval súlyosbított tartós gazdasági válság miatt ugyanakkor az ellenzék néhány alakja tüntetésekre szólított föl, és elemzők szerint mélyült a megosztottság a kormányzaton belül. Júniusban az üzemanyagár-támogatás csökkentése és más megszorító intézkedések miatt kisebb tüntetések voltak, de ezek gyorsan kimerültek a hatóság határozott fellépése és a muszlim böjti hónap, a ramadán miatt.

Rovatok