Index Vakbarát Hírportál

Béna lett a brüsszeli este

2012. november 23., péntek 01:47

Teljes kudarcba fulladt az EU következő költségvetéséről tartott csúcstalálkozó Brüsszelben. Az érdemi munka el se kezdődött, annyira kibékíthetetlenek az ellentétek a tagállamok között.

Teljes kudarcot hozott az EU-csúcs csütörtök este. A tagállamok vezetőinek a 2014-2020 közti költségvetésről kellett volna megegyezniük, de a közös vita érdemben még csak el sem kezdődhetett. A nettó befizetők sokkal kisebb költségvetést akarnak, különösen a brit miniszterelnök volt kemény. A kohéziós pénzek és az agrártámogatások kedvezményezettjei viszont nem akarnak kevesebbet kapni. Az Európai Parlament pedig ragaszkodik a nagyobb költségvetéshez. Az összeegyeztethetetlen és rugalmatlan álláspontok miatt éjfél körül abbahagyták a tanácskozást, és péntek délre hívták újra össze a találkozót.

Nyilvánvaló volt, hogy egymástól igen távoliak az álláspontok, és nagy vita lesz a csúcson, de az első este teljes kudarca így is meglepetés lett. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke egész nap egyenként fogadta a tagállamok vezetőit, hogy megpróbálja felmérni az igényeket, és ezek alapján egy kompromisszumos javaslattal előállni estére.

Nyolckor kellett volna kezdődnie a tanácskozásnak, ám Rompuy kétoldalú találkozói akkor még javában tartottak. Jó három órát várakoztak a miniszterelnökök és elnökök a tanács brüsszeli székházában, a Justus Lipsiusban, mire Rompuy végzett az utolsó megbeszélésével, amit Angela Merkel német kancellárral tartott.

Este 11-kor Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke tartott előadást a tanács tagjainak. Ő a nagyvonalú költségvetés mellett érvelt, és a komolyabb spórolás esetére parlamenti vétóval fenyegetett. Amikor Schulz kijött, azt mondta, hogy szerinte annyira távoliak az álláspontok, hogy aligha lesz megegyezés csütörtökön. Igaza lett, mert még tartott a sajtótájékoztatója, amikor elterjedt a hír, hogy a miniszterelnökök befejezték az érdemben meg sem kezdett munkát.

Kifele jövet több résztvevő is azt mondta, hogy elképzelhető, idén már nem tudják elfogadni az EU következő költségvetését. Orbán Viktor távozóban csak annyit mondott, hogy „csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van”. Egy brüsszeli diplomata szerint a csúcs előtt nagyobb volt az esély a megegyezésre, mint most, az első tárgyalási forduló után.

A tanácskozás folytatását péntek délre halasztották. Nagy kérdés, hogy addigra Rompuy és stábja össze tud-e rakni egy olyan javaslatot, amiről legalább tárgyalni tudnak a tagállamok vezetői. Ha igen, akkor a csúcs belelóghat a hétvégébe is. Ha nem, akkor 2013-ban térnek vissza ezen a szinten a költségvetésre.

Ugyan a következő költségvetésnek csak 2014 januárjában kell hatályba lépnie, így a késésnek nem lennének drámai következményei, azonban nem túl jó üzenet az egyébként is válsággal küzdő EU-ról, hogy vezetői képtelenek a kompromisszumra. Éppen a hitelesség és a piacok bizalmának helyreállításáért lett volna fontos most megegyezni.

A vita a pénzről a szokásos rendben folyt: mindenki többet akart magának, addig el se jutottak, hogy a részletekbe belemenjenek.

Magyarország is komoly igényekkel érkezett a tárgyalásra. Az eredeti bizottsági javaslat 30 százalékkal csökkentette volna a Magyarországnak járó kohéziós támogatásokat a mostani ciklushoz képest. Ezt a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, ezért Orbán Viktor azt akarta elérni, hogy több pénzhez jusson Magyarország.

A tárgyalásokat vezető Herman Van Rompuy csütörtök este azt javasolta, hogy az eredetileg 1000 milliárd eurónál is többre tervezett költségvetési főösszeg menjen le 940 milliárdra. Illetve lecsippentett volna a versenyképességi és külkapcsolati keretből, hogy valamivel kompenzálja a kohéziótól és agrártámogatástól elvett összegeket. A javaslata azonban túl sok ellenállásba ütközött, ajánlata egyik oldalnak sem volt elég.

Az éjszaka a miniszterelnökök főtanácsadói tovább tárgyalnak még valószínűleg, illetve péntek reggel is lesznek egyeztetések a háttérben. Azonban nagy kérdés, hogy ami ma egész nap nem ment, az összejöhet-e péntek délig.

Rovatok