Index Vakbarát Hírportál

Már hét Michelin-csillagos étterem van Spanyolországban

2012. november 23., péntek 14:57

Tovább nőtt a három Michelin-csillagos éttermek száma Spanyolországban, ahol az eddigi öt helyett már hét étterem séfjei nyerte el a címet - derült ki a 2013-as Michelin-kalauz pénteki bemutatóját követően.

A spanyolroszági éttermeket ismertető kötet szerkesztője kiemelte, hogy a félsziget továbbra is kimagaslik a helyi konyha minősége és változatossága okán, fiatal séfek egy csoportja pedig progresszív és meglepő, kreatív és karakteres konyhát visz helyi termékeket felhasználva.

A két új kiemelt étterem az Azurmendi a baszkföldi Larrabetzuban, illetve a Quique Dacosta Valencia tartományban.


A három Michelin-csillagos éttermek közül a legtöbb egyébiránt Baszkföldön van, a Spanyolország északi vidékén lévő autonóm terület híres a gasztronómiájáról. San Sebastiánban működik az Akleare és az Arzak, a Martin Berasategui pedig Lasarte-Oriában.

Nem sokkal marad el Baszkföld mögött Katalónia sem: háromcsillagos étterme a Sant Pol de Mar Barcelonában, illetve az El Celler de Can Roca Gironában. Barcelonában két étterem kapott újonnan két csillagot, ezzel 19-re nőtt a kategóriában szereplő vendéglátóhelyek száma.

Portugáliában és Spanyolországban az egycsillagos éttermek száma 132.

Rovatok