Index Vakbarát Hírportál

Robbantás Pakisztánban: 7 halott, 30 sérült

2012. november 24., szombat 11:00

Legkevesebb heten meghaltak és mintegy harmincan megsebesültek egy út mentén elhelyezett pokolgép robbanása következtében egy síita körmeneten szombaton Pakisztán északnyugati részén.

A körzeti kórház közlése szerint a halottak között négy gyerek van, és négy sebesült állapota válságos. A robbanásnak olyan ereje volt, hogy a detonációt több kilométerre hallani lehetett. A távirányítással működésbe hozott pokolgépet egy szemétkupacban rejtették el. A pakisztáni televíziók képei szerint hatalmas törmelékhalmaz borítja a merénylet helyszínét.

A robbantás Dera-Iszmáilhánban, az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló radikális szunnita csoportok fellegvárában történt. Utóbbiak a síitákat nem tekintik hithű muzulmánoknak, és merényletekkel fenyegették meg őket a síita gyászhónap, a muharram idején. Az elmúlt napokban Karacsiban és Ravalpindiben összesen huszonöt embert öltek meg két merényletben, amelyek elkövetését a pakisztáni tálibok vállalták magukra. A síita zarándokok a 7. században csatában megölt Huszein imám, Mohamed próféta unokája halálának napján tartandó körmenetre gyűltek össze.

Titkosszolgálati jelentések szerint radikális szunniták a következő napokban újabb merényleteket terveznek a fővárosban, Iszlámábádban, továbbá Karacsiban és Kvettában is. E három és tucatnyi más pakisztáni városban a mobilcégek felfüggesztették szolgáltatásukat a hétvégére, miután több pokolgépet telefonokkal hoztak működésbe. Karacsiban több mint ötezer rendőrt vezényeltek az utcákra, és több százat helyeztek riadókészültségbe.

Rovatok