Index Vakbarát Hírportál

Újabb két tibeti gyújtotta fel magát

2012. november 24., szombat 10:47

Az elmúlt két napban két tibeti férfi gyújtotta fel magát az északnyugat-kínai Csinghaj tartományban, pénteken egy 27 éves pásztor vetett véget az életének - jelentette a kínai média szombaton.

A Tacseng nevű férfi az esti órákban követett el öngyilkosságot Tageri faluban. A jelentés szerint a prefektúra és a megye kormányzata munkacsoportokat küldött a helyszínre az eset körülményeinek kivizsgálására. Csütörtökön egy 19 éves fiatalember lobbantotta lángra magát Tungzsen megyében, ahol az elmúlt hetekben tíz körülire nőtt a hasonló esetek száma.

Tibeti emigráns szervezetek jelentései szerint az áldozatok között 14, 15 és 16 éves gyerekek is voltak. Nagy visszhangot váltott ki az az egy héttel ezelőtti eset is, amikor egy kétgyermekes anya gyújtotta fel magát tiltakozva a terület feletti kínai uralom ellen. A taxisként dolgozó nő hamvasztási szertartásán több ezren vettek részt, a gyászolókat rendőrök vették körül.

A Kínai Kommunista Párt nemrég befejeződött kongresszusa idején előfordult, hogy két napon belül öten lettek öngyilkosok. 2009 tavaszától mintegy nyolcvan önégetést jelentettek, a halálesetek becsült száma hatvan körül van.

A londoni székhelyű Free Tibet mozgalom szerint a jelenség a "kínai elnyomás", a vallásszabadság megsértése elleni tiltakozás, egyben a dalai láma melletti kiállást fejezi ki. Peking azonban úgy véli: a többnyire fiatal tibetieket "az elszakadásra törekvő emigráns erők" veszik rá az önégetésre és önös érdekből, a "tibeti kérdés napirenden tartása" miatt küldik őket a halálba.

A dalai láma a napokban Japánból azt üzente a kínai kormánynak, hogy az láthatóan nem veszi komolyan a tibetiek akcióit, és nem vizsgálja meg az okokat. Peking válaszul a dala láma szemére vetette: nem hogy nem ítéli el a törvénybe és vallási elvekbe ütköző cselekményeket, de még dicsőíti is azok elkövetőit.

Rovatok