Index Vakbarát Hírportál

Ebédeljen együtt egy nigériaival!

2012. november 25., vasárnap 11:53

Múlt hétvégén több mint 420 cseh család vett részt a "Szomszéd Család" nevű uniós kezdeményezésben, írja a BBC. A projekt célja az, hogy az EU állampolgáraihoz közelebb hozza a külföldieket és segítse a bevándorlók integrációját. Ezért minden év november 18-án délután egykor leülnek a családok egy idegen családdal ebédelni, hogy ezzel kerüljenek közelebb egymáshoz.

Az egyik cseh család például gulyáslevest csinált csecsen bevándorlóknak, de volt, aki nyolc éve Csehországban élő nigériai bevándorlókat vendégelt meg. "Nem mondanám, hogy a csehek barátságtalanok, de mégis elég hidegek", mondta el a lagosi Kenneth a BBC riporterének.

A projektben a regisztráló családokat hozzájuk korban és érdeklődésben hasonló családokkal párosítják össze és egy asszisztens is segít nekik, hogy könnyebben menjen a kommunikáció. A projekten belül már nem csak Csehországban, de Szlovákiában, Olaszországban, Belgiumban, Portugáliában, Spanyolországban, Máltán és Magyarországon is voltak ebédek.

Enni egy magyarral

Magyarországon 17 ebéd volt, tehát összesen 34 család evett együtt, bár idén először támogattuk ezt a rendezvényt, mondta el Kováts András az egyesület igazgatója.

Kovács elmondta, a kezdeményezés a cseh Slovo 21 egyesülettől indult 2004-ben és idén már az Unió is támogatta. Magyarországon korábban is volt hasonló kezdeményezés, év elején egy ehhez hasonló projektben tíz család ebédelt együtt.

Kovács szerint az, ha együtt ebédel valaki külföldiekkel és megismeri őket, nagyon sokat segíthet abban, hogy elfogadja őket. Hasonló program jövőre is lesz, itt lehet rá jelentkezni.

Rovatok