Index Vakbarát Hírportál

Artur Mas elszámolta magát

2012. november 26., hétfő 15:54

Kudarcként értékelte a nemzetközi sajtó a Katalóniát irányító és a régió függetlenségéért harcoló Artur Mas vezette Konvergencia és Unió Párt (CiU) teljesítményét a vasárnapi regionális választásokon. A lapok kiemelték a baloldali, szintén szakadár Katalán Köztársaságpárti Baloldal (ERC) előretörését.

A CiU az előre hozott választások nyomán a korábban birtokolt 62 helyett 50 mandátummal folytathatja munkáját a 135 fős nemzetgyűlésben. A második legtöbb voksot az ERC kapta, amely több mint duplájára, 10-ről 21-re növelte képviselői helyeit. 69,54 százalékkal ez volt minden idők legmagasabb katalóniai részvétele.

A francia Le Monde napilap hétfői számában Artur Mas vereségéről és a függetlenségpárti baloldal erősödéséről számolt be, de szerintük a katalánok „túlnyomó többsége a (függetlenségről döntő) referendum kiírását támogató pártokra szavazott”. A konzervatív Le Figaro címlapján foglalkozott a választásokkal, rávilágítva, hogy „a függetlenségpártiak győzelme gyengíti Spanyolország egységét.”

A The Times brit lap szerint a regionális választásokból gyakorlatilag egy függetlenségről szóló népszavazást kreáló katalán elnök támogatottságának jelentős csökkenésével Spanyolország „letért a lehetséges szétszakadás felé vezető útról”. A The Guardian című napilap úgy értékelte, hogy a választók lesújtottak Artur Mas függetlenedési törekvéseire.

A Die Welt német konzervatív napilap arról írt, hogy a katalán függetlenségi terv kudarcával a „központi kormány fellélegezhet”. A Der Spiegel hetilap azt emelte ki, hogy Katalónia esetleges elszakadása, ami Artur Mas katalán elnök számára diadalnak tűnt, végül balsikerbe csapott át. Az újság mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy a parlamenti helyek közel kétharmadát négy olyan párt képviselői foglalják majd el, akik támogatják a régió kiválását Spanyolországból.

A The Washington Post című amerikai napilap úgy látja, vasárnap „Katalónia megbüntette azt a vezetőt”, aki kilátásba helyezte a függetlenségről szóló népszavazás megtartását. A The New York Times szerint a választáson a szakadár pártok nyertek, az azonban még nem világos, kinek is kell kézbe venni a függetlenedési folyamat irányítását.

A legtöbb elemző szerint Artur Mas súlyosan félrekalkulált a kampányban. Mas túl sokat beszélt Katalónia elszakadásáról és ezzel akaratlanul is az ERC felé tolta a szavazókat. Az ERC mindig a függetlenedést támogatta, míg a CiU inkább autonómiapárti volt. Mas csak szeptember közepén kötelezte el magát a függetlenségről döntő népszavazás mellett, és az idő túl kevés volt, hogy meggyőzze a szavazókat komolyságáról.

Rovatok