Index Vakbarát Hírportál

Kihantolták Arafat földi maradványait

2012. november 27., kedd 10:43

Kihantolták kedden Jasszer Arafat néhai palesztin vezető földi maradványait, hogy nemzetközi igazságügyi szakértők meg tudják állapítani, mérgezés áldozata lett-e vagy sem – közölték nevük elhallgatását kérő palesztin tisztségviselők Rámalláhban.

Arafat maradványait egy mauzóleumban helyezték el annak idején, november 13-án kezdték előkészíteni a kihantolást, és most elszállították egy közeli mecsetbe, ahol palesztin orvosok mintákat vesznek a csontjaiból. Az iszlám törvényei szerint muzulmán ember maradványait csak muzulmán hitűek érinthetik.

Az exhumálásra a ciszjordániai városba érkeztek francia, svájci és orosz szakértők is, akik megkapják, majd hazájukban megvizsgálják a mintákat. Arafat hálószobájából, irodájából és személyes tárgyaiból már korábban vettek mintákat. Maradványait még kedden visszatemetik katonai tiszteletadás mellett.

A néhai palesztin vezető halálának okát azért vizsgálják, mert egy svájci intézet szakértői rendkívül mérgező, halált okozó radioaktív anyagot, polóniumot találtak egy ruhadarabon, amely állítólag az övé volt. Az ügyben a franciaországi Nanterre ügyészségén rendeltek el nyomozást, miután a palesztin vezető özvegye, Szúha Arafat feljelentést tett ismeretlen tettes ellen gyilkosság miatt.

Arafat 35 évig irányította a Palesztin Felszabadítási Szervezetet (PFSZ) és 1996-ben lett a PH elnöke. 2004 októberében súlyosan lebetegedett Rámalláhban, két héttel később egy párizsi francia katonai kórházba szállították. Arafattal agyvérzés végzett, de a francia doktorok nem tudták megállapítani, hogy ezt mi váltotta ki. 2004. november 11-én hunyt el, 75 évesen.

Elképzelhető, hogy Arafat maradványainak vizsgálata alapján sem tudják megfejteni a rejtélyt. A polónium 210-es atomszámú izotópja gyorsan lebomlik, és egyes szakértők azt állítják, nem lehet tudni, hogy a maradványokból vett minták elegendők-e a vizsgálathoz.

Rovatok