Index Vakbarát Hírportál

Még miindig nincs döntés Tóásó kérelemről

2012. november 27., kedd 06:18

Háromhetes szünet után folytatódott Bolíviában hétfőn a terrorista összeesküvéssel vádolt 39 személy, köztük a magyar és román állampolgárságú Tóásó Előd elleni per, de a bíróság nem döntött az ügyvédek beadványáról, hogy a vádlottak egy része szabadlábon védekezhessen.

Sergio Rivera, Tóásó ügyvédje a hónap elején kérte a bíróságtól, hogy ha nem hajlandó lezárni a pert, legalább tegye lehetővé, hogy védence szabadlábon védekezhessen. Tóásó és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadic ügyvédei azt megelőzőleg a vád törlését is indítványozták, arra hivatkozva, hogy lejárt a vizsgálati fogságnak a büntető törvénykönyvben maximálisan engedélyezett hároméves időtartama.

Rivera azonban hétfőn arról tájékoztatta az EFE hírügynökséget, hogy a Sixto Fernández bíró vezette testület egyelőre nem teljesítette a kérést, hanem elhalasztotta annak megválaszolását.

A per előzménye, hogy bolíviai kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Tadicot, valamint Tóásó Elődöt letartóztatták. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban. Rivera elmondta, hogy ismét szót emelt azért is, mert védencét elfogását követően bántalmazták.

A dél-bolíviai Tarija városába áthelyezett per sokszori halasztás után októberben kezdődött meg, de azt követően is már többször elnapolták. A mostani tárgyalás több mint háromhetes szünet után indult újra.

Rovatok