Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vették a maribori tüntetőket

2012. november 27., kedd 13:44

Huszonhét tüntetőt vettek őrizetbe a szlovéniai Maribor polgármestere ellen lezajlott, erőszakba torkolló tüntetésen – közölte a rendőrség kedden. A hétfő esti összecsapásban hét rendőr sebesült meg, de a tüntetők közül is többen orvosi ellátásra szorultak.

Médiabeszámolók szerint az ország második legnagyobb városában 6-10 ezres tömeg vonult az utcára – előzetes bejelentés nélkül -, hogy a 2006 óta hivatalban lévő Franc Kangler polgármester lemondását követelje, miután a nemzeti korrupcióellenes bizottság Kanglert sorozatos vesztegetésekkel és nepotizmussal vádolta meg. A tiltakozás elfajult, amikor a tüntetők egy több száz fős csoportja megpróbált behatolni a városházára és a belváros egyik szállodájába.

A megmozdulás "illegális volt, nem volt sem előkészítve, sem engedélyezve" – nyilatkozta Vinko Gorenak belügyminiszter, aki keddre virradóra a helyszínre utazott. "Az összegyűlt állampolgárok nagyobbik részét kihasználta egy több száz fős csoport, amely a felvonulást szervezte" – lözölte.

A rendőrség könnygázt vetett be a városháza védelmében. A tüntetők plakátokat gyújtottak fel, tojással, kövekkel, banánnal és paradicsommal dobálóztak. A zavargásban megrongáltak 14 rendőrségi járművet, bezúzták üzletek kirakatait és a közvagyonban is kárt tettek.

A Facebook közösségi hálózaton már több mint 20 ezer tagja van a "Franc Kanglernek le kell mondania Maribor polgármesteri posztjáról" nevet viselő csoportnak. A csoportot októberben indították el, miután az önkormányzat sebességmérő radarokat telepített a városközpontba, és több ezer esetben pénzbírságot róttak ki autósokra.

Rovatok