Index Vakbarát Hírportál

Sarkozy csak úgy fut

2012. november 28., szerda 19:03

Májusban azt mondta, hogy végleg visszavonul. Kedden kibékítette pártja egymásnak esett vezetőit, szerdán meg nyilvánosan kocogott.

Nicolas Sarkozy volt francia elnököt láthatták rövidnadrágban és Adidas-felsőben szerdán azok a párizsiak, akik keresztezték a nagy nyilvánosság előtt sportoló politikus útját. Sarkozy a Reuters fotósorozata szerint parkban és utcán is kocogott, harmadmagával. Valószínűleg egy - egy testőr futhatott előtte és utána.

Sarkozy idén májusban vesztette el az elnökválasztást, amikor második ciklusáért szállt harcba, de szocialista riválisa, Francois Hollande legyőzte őt. Tavasszal Sarkozy még azt mondta, hogy végleg visszavonul a politikától, ha májusban nem győz.

Sarkozy vasárnapig nem is tűnt fel a politikában. Nyaralt Máltán, aztán feleségével, Carla Brunival bejelentették, hogy újabb gyermeket várnak. Közben pedig kampányának gyanús finanszírozása miatt nyomoznak ellene.

A múlt héten azonban pártja, a francia jobbközép UMP a szakadás szélére sodródott. Elnökválasztást tartottak, és a bevándorló- és iszlámellenességéről ismert Jean-Francois Cope győzött. Aztán kiderült, hogy mérsikeltebb riválisa, Francois Fillon néhány szavazatát elfelejtették összeszámolni. A szavazatszámlálás botrányba fulladt, mert Fillon hívei kivonultak azzal, hogy a szavazatszámlálók elfogultak.

Fillon azzal is fenyegetett, hogy saját frakciót alapít, és visz magával 68 képviselőt a 198 fős UMP csoportból.

Először Alain Juppe, a párt egykori miniszterelnöke próbált békéltetni, de hiába.

Így lépett színre kedden Sarkozy, hogy kibékítse az ellenfeleket. Úgy tűnik, sikerrel. A riválisok megállapodtak, hogy új elnökválasztást tartanak. a részleteket még nem tisztázták, de Sarkozy megjelenése nagy lökést adott a megegyezés felé.

Rovatok