Index Vakbarát Hírportál

Türkiz tengeralattjáróval erősít Irán

2012. november 29., csütörtök 10:48

Szerdán újabb tengeralattjárókkal bővült az iráni hadsereg flottája. A perzsa ország 2008 óta gyárt saját magának tengeralattjárókat, 2010 óta pedig folyamatosan veszik használatba őket. Ami a mostani avatást mégis különlegessé teszi, hogy az egyik tengeralattjárót élénk türkizkék színűre festették.

Az iráni állami televízió számolt be arról, ahogy Bandar Abbasz kikötővárosában megtartott ünnepségen az iráni haditengerészet tisztjei sötét színű egyenruháikban büszkén álltak a rikítóra mázolt Ghadir-osztályú tengeralattjárón. Az élénk türkiz szín azért is nehezen értelmezhető, hiszen így sokkal könnyebb lesz az ellenséges erőknek kiszúrniuk a tengeralattjárót, amikor az a felszínen tartózkodik. A brit Daily Mail egyenesen a Beatles híres sárga tengeralattjárójához hasonlítja az új iráni fejlesztést.

A televízió idézte az iráni haditengerészet parancsnokát is, aki kiemelte, országuknak folyamatosan szüksége van a legfrissebb haditechnikai fejlesztésekre, hogy meg tudják védeni a határaikat. A szerdai avatáson a furcsa színű tengeralattjáró mellett egy hadihajóval és egy fregattal is bővült az iráni flotta.

Rovatok