Index Vakbarát Hírportál

Nagyon mérgesek a kuvaitiak

2012. november 30., péntek 19:57

Tízezrek vonultak fel pénteken, egy nappal a parlamenti választás előtt Kuvaitban, és a voksolás bojkottjára szólítottak fel, tiltakozásul amiatt, hogy az ország uralkodója októberben - az ellenzék szerint számára hátrányosan - megváltoztatta a választási szabályokat.

Ellenzői szerint az új szabályozás - amely szerint minden választónak egy voksa van - a kormánypárti jelölteknek kedvez. Korábban egy ember négy voksot is leadhatott - ha sikerült három
támogatót szereznie - az általa támogatott jelöltre, és a rendszer hívei szerint erre továbbra is szükség lenne, mivel Kuvaitban nem működnek politikai pártok, csak informális csoportosulások léteznek.

Az uralkodó, Szabah el-Ahmed el-Dzsábir asz-Szabah emír ugyanakkor azt állítja, hogy a változtatásra nemzetbiztonsági okokból és a stabilitás fenntartása érdekében volt szükség.
Kuvait az egyetlen öböl menti arab monarchia, amely választott parlamenttel rendelkezik. Az egykamarás, 66 tagú Nemzetgyűlés 50 tagját négy évre közvetlenül választják, és hivatalból tagja a kormány 16 minisztere is. A nők 2006 óta rendelkeznek választójoggal, a törvényhozásba 2009-ben került be először nő.

Februárban már tartottak előre hozott választást, amelyet az iszlamista ellenzék nyert meg, de az eredményt az alkotmánybíróság júniusban érvénytelenítette, és a 2009-ben megválasztott előző
törvényhozást helyezte vissza hivatalába. A kuvaiti parlamentnek törvényhozási felhatalmazása ugyan van, de a miniszterelnököt, aki a kormányt összeállítja, az uralkodó nevezi ki.

Rovatok