Index Vakbarát Hírportál

Vízummal nyomasztják a pilótákat

2012. november 30., péntek 13:43

Csak vízummal léphetnek be Oroszországba szombattól az európai uniós tagállamokból érkező repülőgépek személyzetének tagjai, ezért késésekre lehet számítani ezeken a járatokon.

Az orosz rendelkezés szerint még akkor is vízummal kell rendelkeznie a légi járatok személyzetének, ha nem hagyják el a gép fedélzetét. A vámhatóság és a határőrség ellenőrzi majd a vízumot, ha nincs, akkor büntetést szabnak ki.

A szabály azokra az uniós országokból érkező légi járatokra vonatkozik, amelyeknek nincs kétoldalú megállapodása Moszkvával a vízummentességről. Huszonhét uniós tagállamból tíz még nem kötött ilyen egyezményt (Belgium, Görögország, Lettország, Luxemburg, Portugália, Szlovákia, Finnország, Csehország és Észtország), köztük Magyarország. A Malév csődje óta nem közlekedik magyar légitársaság Moszkvába, sem más oroszországi városba.

Egyes megfigyelők szerint Moszkva az újra életbe léptetett vízumkötelezettséget egyfajta zsarolásként használja az Európai Unióval szemben, mert tagállamaival öt éve nem tud megállapodni az oda utazó orosz állampolgárok vízummentességről.

Ha Brüsszelben október végéig nem döntenek kedvezően arról, hogy orosz útlevelekkel vízummentesen utazhassanak az európai uniós tagállamokba és a schengeni térséghez tartozó országokba, akkor november elseje után Oroszország visszaállítja a vízumkényszert, figyelmeztetett október elsején Anvar Azimov, az orosz vízumtárgyaló küldöttség vezetője.

Rovatok