Index Vakbarát Hírportál

Új kormány alakítására szólított fel Tunéziában az államfő

2012. december 1., szombat 08:12

Új kabinet alakítására szólította fel Tunéziában Monszef Marzúki államfő Hamadi Dzsebali kormányfőt pénteken, miután a rendőrség immár sorozatban kemény fellépést tanúsított a gazdasági szigor ellen negyedik napja tüntetők ellen.

Az északi Siliana városában mindennapossá váltak az összecsapások a tiltakozók és a rendőrök között, ezekben a héten összesen közel 300-an megsebesültek. A pénteki tüntetésen is több ezren vonultak fel, a városba immár a hadseregtől is vezényeltek különítményeket.

Marzúki pénteken televíziós beszédet mondott, amelyben hangoztatta, hogy változtatni kell a kormányon, és pártpolitikai alapon működő helyett technokrata, szakértő kabinetet kell alakítani, amely kisebb is a jelenlegi, mintegy 80 tagúnál. A kormány "nem valósította meg a nép várakozásait" - szögezte le Marzúki, hozzátéve, hogy olyan kormányra van szükség, amely kezelni tudja a tiltakozó akciókkal jelzett problémákat.

Az elnök a rendőrséget is felszólította, hogy kérjen bocsánatot a tüntetőktől az okozott sebekért.
Tüntetők megfogalmazása szerint a rendőrség a tavaly januárban elűzött Zin el-Abidin ben Ali elnök idejére emlékeztető módon lépett fel ellenük.

Az iszlamista en-Nahda párthoz tartozó Dzsebali korábban már többször elutasította a tiltakozók azon felszólítását, hogy mondjon le. A miniszterelnök a baloldali ellenzéket vádolja azzal, hogy engedetlenséget szít.

Tunéziában az alkotmány értelmében a kormányfőnek nem kötelező teljesítenie az államfő felkérését.

Rovatok