Index Vakbarát Hírportál

Washington tárgyalna az iráni atomprogramról

2012. december 1., szombat 10:24

Az Egyesült Államok nyitott a kétoldalú tárgyalásokra az iráni atomprogramról, ha Teherán "kész lesz rá valaha" - jelentette ki Hillary Clinton amerikai külügyminiszter helyi idő szerint pénteken amerikai és közel-keleti tisztségviselőkhöz, szakértőkhöz és diplomatákhoz szólva Washingtonban.

Az Egyesült Államok jelenleg az úgynevezett 5+1 csoport - Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország (az ENSZ BT állandó tagjai), valamint Németország - keretében munkálkodik azon, hogy felújítsa a tárgyalásokat Irán nukleáris programjáról, amely a Nyugat gyanúja szerint atombomba előállítására irányul. Teherán tagadja ezt, váltig állítva, hogy a program kizárólag civil, békés jellegű, áramtermelést és gyógyászati célú izotópgyártást szolgál.

A "kétsávos" politika értelmében Washington és az említett többi hatalom törekszik a kérdés diplomáciai megoldására, miközben fokozatosan szigorítja az Irán elleni gazdasági szankciókat, hogy rávegye a megállapodásra.

Clinton - részletekbe nem bocsátkozva - kijelentette a washingtoni értekezleten, hogy az 5+1 csoport olyan javaslattal próbál Iránhoz fordulni, "amely világossá teszi, hogy kifutunk az időből. Most már komolyan kell venni a dolgot; olyan témákról van szó, amelyeket hajlandók vagyunk megvitatni önökkel, de elvárjuk a kölcsönösséget".

Diplomaták októberben közölték: azt fontolgatják, hogy felkérik Iránt atomprogramjának szigorúbb korlátozására, cserébe a szankciók enyhítéséért.

Rovatok