Index Vakbarát Hírportál

Irán állandó védelmi stábot tart Észak-Koreában

2012. december 2., vasárnap 17:16

Az iráni védelmi minisztérium és ahhoz közel álló magáncégek négy képviselőjéből álló misszió tartózkodik október vége óta Észak-Koreában - közölte egy nyugati diplomáciai forrás szombaton a Kyodo japán hírügynökséggel.

Az iráni csapatot az észak-koreai-kínai határtól 85 kilométerre, egy katonai létesítményben helyezik el. A két ország szeptember 1-jén Teheránban - Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök és a második számú észak-koreai vezető, Kim Jong Nam jelenlétében - megállapodást írt alá a kétoldalú együttműködésről egyebek közt tudományos és műszaki területen.

Akkor született megegyezés az iráni szakértők állandó észak-koreai jelenlétéről is. A csapat közvetlenül Ahmad Vahidi iráni védelmi miniszter irányítása alatt áll, és nem léphet kapcsolatba az Észak-Koreában lévő iráni diplomatákkal.

Az idézett forrás szerint ezek a lépések a rakéta- és nukleáris fejlesztési együttműködés erősítését jelenthetik, ami sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának a két ország atomprogramjával szembeni határozatait. Phenjan és Teherán szoros kapcsolatokat tart fenn egymással. 2010-től kezdve kiszivárgott amerikai diplomáciai üzenetek tanúsága szerint Irán ballisztikusrakéta-alkatrészeket szerzett be Észak-Koreától.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség szombaton megerősítette, hogy az ország újabb műholdfelbocsátást fog végrehajtani december 10. és 22. között. Észak-Korea legutóbb áprilisban kísérelt meg műholdfellövést, de a szerkezet egypercnyi repülés után a tengerbe esett. Amerikai és más külföldi megfigyelők szerint a műholdkilövés valójában egy ballisztikusrakéta-teszt volt.

Rovatok