Index Vakbarát Hírportál

Már Hillary Clinton is bírálja Izrael politikáját

2012. december 2., vasárnap 16:28

Az amerikai, a francia és a brit külügyminiszter is bírálta Izrael döntését, hogy új építkezésekbe kezd a megszállt területeken. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő viszont továbbra is ragaszkodik a telepbővítéshez Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában.

„Építkezünk Jeruzsálemben, és ezt folytatjuk az összes olyan területen is, amelyekhez Izrael térképén stratégiai érdekek fűződnek" – jelentette ki a miniszterelnök a kormány vasárnapi ülésén. Izrael 3000 új lakóegység építését jelentette be az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalt területeken, miután az ENSZ Közgyűlése csütörtökön „nem tag megfigyelő állam" szintre emelte a világszervezetben Palesztina státusát.

„A tervek korlátozzák egy jövőbeni palesztin állam területi kiterjedését. Ehelyett az izraeli hatóságoknak egyértelműen ki kellene nyilvánítaniuk, hogy felújítják a tárgyalásokat" – jelentette ki Laurent Fabius francia külügyminiszter. Brit kollégája, William Hague kétségbe vonta Izrael békeszándékát: „Az izraeli telepek nemzetközi jogilag törvénytelenek és lerombolják a felek közötti bizalmat. Az új telepek építése nagyon megnehezíti a kétállami megoldást".

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter már pénteken leszögezte, hogy Izrael lépése veszélyezteti a konfliktus tárgyalásos megoldására irányuló fáradozásokat, ugyanakkor kilátásba helyezte: „Amennyiben a felek hajlandóak közvetlen tárgyalásra, akkor Barack Obama elnök teljes értékű partnerként támogatja őket".

Angela Merkel német kancellár is a kétállami megoldást szorgalmazza, és a tárgyalások mielőbbi megkezdésére szólított fel, bár a telepbővítésről nem ejtett szót. Izraeli ellenzéki politikusok is bírálják a kormány döntését. Ehud Olmert volt kormányfő Washingtonban szombaton este azt mondta, hogy „A telepbővítés Barack Obama arculcsapása". Mahmúd Abbászt, a Palesztin hatóság elnökét „igazi békepartnernek" nevezte, ezzel szemben Natanjahu szerinte „nem kötelezte el magát a békefolyamat mellett".

Rovatok