Index Vakbarát Hírportál

Iráni kígyóellenmérget használnak az afganisztáni amerikai erők

2012. december 3., hétfő 19:52

Iráni kormányzati kutatóintézettől szerzi be a Pentagon az Afganisztánban tenyésző mérges kígyók harapására az ellenmérget - közölte hétfőn a The Wall Street Journal. Az amerikai védelmi minisztérium 2011 decembere óta közvetítőn keresztül 115 ampulla szérumot rendelt meg, 310 dolláros egységáron. A lap érdeklődése nyomán a Pentagon jogászai vizsgálatot indítottak annak megállapítására, hogy a kígyóellenméregre vonatkoznak-e az Irán elleni szankciók előírásai, és a vásárláshoz kell-e külön engedélyt kérni az amerikai pénzügyminisztériumtól.

Az ellenmérget az 1924-ben alapított, Razi Vakcina- és Szérum-kutatóintézet állítja elő. A teheráni agrárminisztérium felügyelete alatt működő Razi, amelynek eredeti feladata az állatállomány beoltásához szükséges anyag előállítása volt, az ötvenes évek óta állít elő kígyó- és skorpióméreg elleni szérumokat. Az intézet, amely jelenleg pókcsípések ellenszerének kifejlesztésén dolgozik, kapcsolatban áll az Egészségügyi Világszervezettel, és évi 95 ezer ampullányi ellenmérget állít elő.

Az Egyesült Államokban gyártott szérumok hatástalanok az afganisztáni hüllők harapásával szemben, mert azokat az Amerikában honos kígyók mérgéből fejlesztették ki. Egy Afganisztánban dolgozó brit katonaorvos a lapnak elmondta, hogy az iráni ellenszer hatékonyabb a piacon hozzáférhető indiai és francia konkurens termékeknél.

Rob Russel ezredes közölte, hogy az igazgatása alatt álló kórházban 2011 januárja óta 21 alkalommal alkalmazták az iráni szérumot, minden alkalommal afgán gyerekeken. Tájékoztatása szerint valamennyi páciens túlélte a kígyóharapást.

Rovatok