Index Vakbarát Hírportál

Légicsapás végzett 20 kolumbiai gerillával

2012. december 3., hétfő 09:55

Legalább húsz fegyveres felkelő halt meg egy légicsapásban, amit a kolumbiai hadsereg a hét végén hajtott végre a gerillák egyik tábora ellen az ország délnyugati részén, az ecuadori határ közelében.

A kormányerők vasárnapra virradóra súlyos csapást mértek a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) marxista gerillaszervezet egyik táborhelyére. Hasonló akciókat hajtottak végre szombaton is a közép-kolumbiai Meta tartományban, ahol légicsapással végeztek a FARC három tagjával, egy másik helyszínen, Lejanías közelében pedig a harcokban egy negyedik gerilla is meghalt.

Eközben Kubában folynak a béketárgyalások a kormány és a gerillák képviselői között, a múlt héten a kormány bejelentése szerint a felek már haladást is elértek. Juan Manuel Santos kolumbiai államfő vasárnap egyoldalúan 2013 novemberére – az eredetileg tervezettnél fél évvel későbbre – tűzte ki azt a határidőt, amin belül már konkrét békemegállapodásnak kell születnie.

Mi a FARC?

A FARC 1964-ben alakult, főként a szegényparasztság érdekeinek a védelmében. Az utóbbi harminc év alatt a konfliktus a kormány becslései szerint 600 ezer halálos áldozatot követelt, 3,7 millió ember pedig elmenekült a lakóhelyéről.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint a kolumbiai vezetés ügyel arra, hogy ezúttal ne húzódjanak el túlságosan a tárgyalások. Tizennégy éve ugyanis a kormány tárgyalói Caguánban hiába ültek közös asztalnál a felkelők képviselőivel, három éven keresztül nem tudtak dűlőre jutni. Elemzők szerint azonban most más a helyzet, erős kolumbiai kormány áll szemben egy meggyengült gerillaszervezettel.

Rovatok