Index Vakbarát Hírportál

Lemondott az ukrán kormányfő

2012. december 3., hétfő 12:19

Hétfőn Ukrajnában Mikola Azarov kormányfő benyújtotta a lemondását arra hivatkozva, hogy az október 28-i választásokon parlamenti képviselővé választották. Viktor Janukovics ukrán elnök elfogadta a kormányfő lemondását. Az alkotmány értelmében az elnök a kormányfő lemondásának elfogadásával az egész kormány lemondását elfogadta. A következő kormány megalakulásáig az Azarov vezette kabinet ügyvivőként látja el a feladatát.

Két és féléves kormányfői tevékenysége alatt Mikola Azarovnak az volt a célja, hogy élénkítse a 2009-ben súlyos recesszióba zuhant, eladósodott gazdaságot. A GDP-növekedés viszont idén is lassult, miután a fő exportágazatok (például az acélipar) piaca beszűkült. A kormányfő másik fő célja – amelyet mindeddig nem sikerült elérnie – az Oroszországgal kötött gázszerződések újratárgyalása volt. Kijev a stratégiai fontosságú gáz árának csökkentését akarja elérni a fő szállítónál, Moszkvánál. Ukrajna szerint a mostani ár meghaladja a piaci árakat, és nagy terhet jelent a gazdaságnak.

Jól értesült források szerint Janukovics személyesen kíván találkozni azokkal a miniszterekkel, akiket parlamenti képviselővé választottak, hogy további munkájukról döntsön: a törvényhozásban vagy a kabinetben kívánnak dolgozni.

Azarovon kívül parlamenti képviselővé választották Szerhij Tihipko miniszterelnök-helyettest, Borisz Kolesznyikovot, az infrastruktúra miniszterét, Dmitro Tabacsnik oktatási, tudományos, ifjúsági és sportminisztert, Olekszandr Lavrinovics igazságügy-minisztert és Anatalij Bliznyuk építés- és lakásügyi minisztert. Valamennyien a Janukovicsot támogató Régiók Pártja listáján kerültek be a radába. Rajtuk kívül Petro Porosenko gazdaság- és kereskedelemfejlesztési valamint Viktor Baloga katasztrófavédelmi miniszter került be a parlamentbe egyéni listán.

Megfigyelők szerint Janukovics most vagy újra kinevezi Azarovot és az egyes minisztereket, vagy új miniszterelnököt nevez ki. Utóbbi esetben az új kormányfő az elnökkel szoros kapcsolatokat ápoló Szerhij Arbuzov jegybankelnök lehet.

Rovatok