Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a lengyel Orbán-könyv

2012. december 4., kedd 08:30 | aznap frissítve

Varsóban hétfőn este bemutatták Igor Janke lengyel újságíró A csatár – elbeszélés Orbán Viktorról című könyvét.

A szerző elmondta: régi kapcsolat fűzi Orbán Viktorhoz és a Fideszhez, mert még 1989-ben, mint a varsói színművészeti főiskola hallgatója és független diákszervezetének (NZS) elnöke a Fidesz meghívására több diákszervezeti aktivistával részt vett Nagy Imre mártír miniszterelnök budapesti újratemetésén. Mélyen megrögződött emlékezetében a Hősök terén tartott ünnepség, Orbán Viktor ott elmondott beszéde.

„Azután is gyakran utaztam Magyarországra, írtam riportokat. Lengyelországban nem sokan írnak Magyarországról, de az elmúlt két évben nagy érdeklődés támadt a magyar miniszterelnök és kormánya tevékenysége iránt, főként a fiatalság körében, ezért határoztam el, hogy könyvet írok róla” – mondta.

A két éve Magyarországgal foglalkozó politikai kommentátor októberben jelentette be, hogy az év elején szerződést kötött a könyvre a Demart kiadóval.

A kiadó honlapján közzétett beharangozó szerint az ismert újságíró „hús-vér emberként mutatja be Orbánt, érzelmeivel, szimpátiáival”. A könyv az „egész Európa figyelmét magára terelő érdekes, kemény, néha cinikus politikus és kedves ötgyerekes apa” történetét vázolja fel, és rámutat a Magyarországon létező törésvonalakra és azok gyökereire is.

A szerző azt is hangsúlyozza, hogy munkájában a kritikus hangnem is helyet kap, hiszen igyekszik rámutatni a politikus által elkövetett hibákra.

Kiemeli, hogy anyaggyűjtéskor a kormányfőn és munkatársain kívül ellenfeleivel, sőt ellenségeivel is beszélt.

Igor Janke a konzervatív Rzeczpospolita című napilapban és az Uwazam Rze című hetilapban is publikál.

Rovatok