Index Vakbarát Hírportál

Háborús perekkel fenyegeti Izraelt egy palesztin vezető

2012. december 4., kedd 15:10

Egy magas rangú palesztin illetékes arra figyelmeztette Izraelt, hogy háborús bűntények vádjával szembesülhet, ha nem állítja le a zsidó telepek építését Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben.

Nabíl Saat volt külügyminiszter, a Ciszjordániát irányító Fatah mozgalom egyik vezetője közölte: több ország arra kérte a palesztin hatóságot, ne használja új világszervezetbeli státusát arra, hogy háborús bűntények címén nyújtson be kereseteket Izrael ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC). Saat szerint azonban Izrael, "folytatva a telepépítések háborús bűntényét" a megszállt területeken, arra kényszeríti a palesztinokat, hogy az ICC-hez forduljanak.

Izrael a múlt pénteken jelentette be újabb háromezer zsidó lakás építését Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. Jeruzsálemet számos nyugati bírálat érte emiatt, de az izraeli kormány visszautasította őket. Leszögezte, hogy nem enged a nyomásnak, és nem mond le a telepek bővítéséről, amit válasznak szán arra, hogy az ENSZ Közgyűlése "nem tag megfigyelő állam" szintre emelte a világszervezetben Palesztina státusát.

Megtorlás

Izraeli katonák kedden leromboltak egy mecsetet Ciszjordániában, razziákat hajtottak végre, és őrizetbe vettek nyolc palesztint. A katonák két éven belül már másodszor rombolták le a Hebron melletti Mafgarra falu egyetlen mecsetét - közölték helyi lakosok.

Az izraeli rádió híradása szerint a mecset, amelynek a második szintjén óvoda volt, engedély nélkül épült Ciszjordánia olyan körzetében, amelynek a közigazgatásáért az 1993-as oslói szerződések értelmében Izrael felel, illetve ügyel ott a biztonságra.

Hebron kormányzója elítélte a mecsetrombolást, és "kollektív büntetésnek" nevezte azt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a falut nemrégiben felkeresték európai uniós diplomaták, akik szerint a mecsetrombolással Izrael kihívást intéz a palesztin jogok érvényesítése mellett kardoskodó országokkal szemben.

Rovatok