Index Vakbarát Hírportál

Kivonják a magyar diplomatákat Szíriából

2012. december 5., szerda 12:52

Elhagyták Damaszkuszt a szíriai magyar nagykövetség munkatársai, mert a külképviselet szerdán felfüggesztette tevékenységét. A döntés egy nappal az után született meg, hogy az Európai Unió visszahívta közös képviselőjét Vasszilisz Bontoszoglout és munkatársait. Hétfőn az ENSZ jelentette be, hogy hazaküldi összes munkatársát, akik nem létfontosságú munkát végeznek.

A magyar diplomaták távozása eltér a Líbiában korábban történtekkel. A tripoli magyar nagykövetség a líbiai forradalom 2011. februári kitörése és a helyi diplomáciai testület jelentős részének evakuációja után nem csak az EU nevében járt el: kétoldalú felkérés alapján az Amerikai Egyesült Államokat, Görögországot, Horvátországot, Kanadát és Olaszországot is a magyar diplomaták képviselték.

A Külügyminisztérium mai döntését a „szíriai helyzetre” hivatkozva hozta meg. A külügy szerint az országban polgárháborús folyik, a rossz biztonsági körülmények és a sorozatos emberrablások miatt eddig is nyomatékosan kérték a magyar állampolgárokat, hogy ne utazzanak Szíriába, illetve ha már ott vannak, akkor azonnal hagyják el az országot. A damaszkuszi vízumkiadási és a közigazgatási ügyek intézése ezzel ideiglenesen megszűnt.

A diplomaták és külföldi megfigyelők távozása valószínűleg azért szükséges, mert semmi se utal a szíriai válság gyors megoldására. Valószínűleg a polgárháborús helyzet még súlyosbodhat is, mielőtt javulna. Aktivisták szerint több mint 40 ezer ember halt meg eddig, és százezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.

A szíriai harcok eközben azzal is fenyegetnek, hogy átterjednek a szomszédos országokba. A NATO-tagállamok külügyminiszterei jóváhagyták kedden Brüsszelben, hogy a szövetség Patriot légvédelmi rakétaütegeket telepítsen Törökország szíriai határvidékére. A szövetség ezzel akarja megakadályozni, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje esetleg török területeket támadjon.

Rovatok