Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Antióchia görög ortodox pátriárkája

2012. december 5., szerda 18:17

Egy bejrúti kórházban 92 éves korában szerdán elhunyt IV. Hazim Ignác, Antióchia és az egész Kelet görög ortodox pátriárkája, miután kedden agyvérzést kapott - jelentette a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség.

Nadzsíb Mikáti libanoni miniszterelnök a pátriárka temetésének napjára országos gyászt rendelt el.

A kelet-szíriai származású főpap Bejrútban és Párizsban folytatta tanulmányait, Libanonban szentelték pappá. Még diákként társalapítója volt a szíriai és libanoni ortodox ifjúsági mozgalomnak. 1961-ben a szíriai Latakia püspökévé nevezték ki, később ugyanott metropolita rangra emelték. 1979-ben választották Antióchia és az egész Kelet pátriárkájává, s ő lett az ortodox egyház egyik legfontosabb vezetője. Számos könyvet adott ki és teológiai cikket írt, a Sorbonne és a minszki egyetem díszdoktora volt.

Az antióchiai patriarkátus a konstantinápolyival, az alexandriaival és a jeruzsálemivel együtt az egykori kelet-római birodalom négy nagy történelmi egyházához tartozik. A liturgiájában arab nyelvet használó egyháznak ma becslések szerint mintegy 750 ezer híve van, főleg Libanonban és Szíriában. Szíriában ők alkotják a legnagyobb keresztény csoportot. A patriarkátus székhelye Damaszkusz.

Rovatok