Index Vakbarát Hírportál

Titkos bankszámlája volt az adócsalás ellen küzdő francia miniszternek

2012. december 5., szerda 16:42

Jérome Cahuzac, az adócsalás elleni küzdelemért felelős francia költségvetési miniszter éveken át titkos bankszámlával rendelkezett - írta szerdán a Mediapart tényfeltáró internetes újság. A szocialista kormánytag cáfolta az értesülést.

Az oknyomozó portál "számos tanúvallomásra és meggyőző dokumentumra" hivatkozva azt állítja, hogy a miniszter 2010 elején, néhány nappal azelőtt zárta be az adóhatóságnál nem bejelentett számláját a genfi UBS banknál, hogy a nemzetgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke lett. A számláról az összeget Cahuzac akkor egy adóparadicsomba helyezte át a lap szerint. A Mediapart egyelőre nem kívánta a közvetlen bizonyítékait bemutatni.

Az újságírók egy ellentmondásos adóhivatali jelentés alapján kezdtek el nyomozni. Egy adóellenőr ugyanis arra gyanakodott, hogy a politikus titkos svájci bankszámlával rendelkezik, de annak tényét soha nem tudta bizonyítani. A Mediapart megemlít egy 2000-ben készült felvételt egy telefonbeszélgetésről is, amelyben Cahuzac a titkos számláról beszél.

"Határozottan megismétlem a cáfolatom, amelyet a Mediaparthoz is közvetlenül eljutattam: soha nem volt bankszámlám Svájcban vagy máshol külföldön" - írta közleményében a miniszter. Az RTL kereskedelmi rádióban elképesztőnek nevezte az ellene felhozott vádakat, és azt követelte a laptól, hogy "esetleges tényszerű bizonyítékokkal" támassza alá az állításokat. Hozzátette, hogy arra kérte ügyvédjeit: azonnal tegyenek rágalmazás miatt feljelentést a Mediapart ellen.

A 60 éves Jérome Cahuzac a szocialista Francois Hollande májusi elnökké választása óta tölti be a költségvetési tárca vezetői posztját. Az új kormányzat teljes átláthatóságot ígért, miután az előző államfő, Nicolas Sarkozy és kormányának több tagjával szemben több előzetes eljárás is indult korrupciógyanús ügyekben.

Rovatok