Index Vakbarát Hírportál

Az ausztrál miniszterelnök bejelentette, itt a világvége

2012. december 6., csütörtök 21:34

Ausztrália miniszterelnöke, Julia Gillard rezzenéstelen, komoly arccal jelentette be, hogy a majáknak igazuk volt, és heteken belül eljön a világvége. Az ausztrál néphez intézett, alig egy perces beszédről hamar kiderült, hogy vicc, illetve egy népszerű helyi reggeli rádióműsor, a Triple J reklámja, de ahogy Orson Welles legendás Világok háborúja-rádiójátékát a harmincas évek Amerikájában, úgy a miniszterelnöki nyilatkozatot is sokan komolyan vették Ausztráliában. Ausztráliára egyébként is kitüntetett figyelemmel néznek a világ összeesküvéselmélet-hívői, hiszen az időzónák miatt itt köszönt be majd először a hírhedt december 21-i ítéletnap. Már ha a maják előre látták az időzónák bevezetését is.

Pedig a miniszterelnök asszony mindent megtett, hogy ne lehessen véletlenül se komolyan venni a beszédét. Kitért arra, hogy a világvégét emberevő zombik, pokoli démonok és a koreai popzene hozza majd el, és célozgatott arra is, hogy bezzeg a kormánya által kivetett különadóknak nem lett ilyen végzetes hatása. A rossz hírek végén kissé végül megkönnyebbülten megjegyezte, hogy legalább nem kell többé politikai kérdezz-felelek műsorokban részt vennie a tévében, és biztosította az ausztrálokat arról, hogy a kormány ilyen nehéz helyzetben is kitart a választók mellett a végsőkig.

A miniszterelnöki hivatal a helyi sajtó érdeklődésére megerősítette, hogy csak egy viccről van szó, és a hivatalos közleményben arra kérte a médiát, hogy igyekezzenek ezt gyorsan megírni, hiszen a világnak már másnak vége lehet. Ez az oldalvágás a népszerű ausztrál író és tévés személyiség, Dr. Karl Kruszeinicki elméletének szólt. Kruszeinicki szintén paródiának szánt, de sokak által komolyan vett teóriája december hetedikére módosította a világvégejóslat dátumát az ősi maja naptárat a ma használt Gergely-naptárral összevetve, és kreatív matematikai trükköket alkalmazva.

Rovatok