Index Vakbarát Hírportál

Elfogták a menekülő McAfee-t

2012. december 6., csütörtök 06:57 | aznap frissítve

A rendőrség Guatemalában őrizetbe vett John McAfeet, a róla elnevezett vírusirtó sikere nyomán meggazdagodott amerikai üzletembert. McAfee-t a közép-amerikai Belize rendőrsége körözi, mert ki akarják hallgatni amerikai szomszédjának meggyilkolása ügyében. A 67 éves üzletember azonban nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal, ezért megváltoztatta külsejét és bujkálni kezdett.

McAfee Guatemalában akart menedékjogot kérni, de az ottani hatóságok őrizetbe vették egy hotelban, miután megsértette a bevándorlási törvényt. Francisco Cuevas, a guatemalai elnöki hivatal szóvivője azt mondta: McAfee őrizetben marad, amíg döntés születik kiadatásáról az Egyesült Államoknak. A CNN szerint ugyanakkor az sem kizárt, hogy az üzletembert Belizének adják ki, mivel abból az államból lépett be illegálisan Guatemala területére.

McAfee számára ez volna a legrosszabb forgatókönyv, mivel nem bízik a belizei hatóságokban. Szerinte régóta összeesküvés zajlik ellene az országban, mivel "szenzitív információi" vannak a hivatali korrupcióról. Idén májusban kommandósok rohanták le a házát, illegális droglabor után kutatva. Az eljárás végül nem zárult vádemeléssel.

A belizei hatóságok azért akarják kihallgatni, mert McAfee ottani szomszédja gyilkosság áldozata lett. McAfeere azért terelődött a gyanú, mert közismerten haragban volt a szomszéddal, aki nem bírta elviselni az informatikus hat ugató kutyáját, és idegesítették a kertjében járőröző fegyveres őrök is.

Telésforo Guerra, az üzletember ügyvédje azt mondta: McAfee ezért kért menedékjogot, mert attól tart, hogy Belizében meggyilkolják. Az amerikai üzletember nem kívánja tovább pénzügyileg sem támogatni a szerinte korrupt belizei kormányzatot. Az ügyvéd közlése szerint arra számítottak, hogy a menedékjogi kérelemre nyolc napon belül választ kapnak Guatemalában, de az eljárás akár 90 napig is elhúzódhat. Telésforo Guerra azt mondta: Guatemala és Belize között nincs kiadatási egyezmény.

Az NBC közben arról ír, hogy McAfeet azért találta meg a rendőrség ennyire gyorsan, mert az őrült menekülését végig testközelből dokumentáló amerikai Vice magazin véletlenül benne felejtette a geotageket egy fényképen, melyen McAfee a Vice főszerkesztőjével, Rocco Castoroval pózol. Miután a Twitteren többen kiszúrták a hibát, McAfee megpróbálta menteni a menthetetlent azzal, hogy egy új bejegyzésben azt állította, direkt hamis geotaggel készítették a fényképet, hogy megtévesszék a hatóságokat. Később, nem sokkal letartóztatása előtt viszont egy újabb bejegyzésben már bevallotta, hogy a valós tartózkodási helyére utaló információk maradtak rajta a képen.

Rovatok