Index Vakbarát Hírportál

Közös rágyújtással ünnepelték a legális marihuánát Washingtonban

2012. december 6., csütörtök 17:13

„A fű nem zöldebb. De végre legális" – jelentette diadalmasan a Seattle Times, miután csütörtök hajnalban az újévihez hasonló visszaszámlálással ünnepelték a seattle-i polgárok, hogy mostantól legális a marihuána fogyasztása Washington államban. A városközpontban százak gyűltek össze, és a visszaszámlálás végeztével egyszerre gyújtottak rá egy-egy füves cigarettára.

Az USA-ban az elnökválasztással egy időben több államban tartottak népszavazást a marihuána legalizálásáról. Washington mellett Colorado is úgy döntött, hogy a 21 éven felüliek nem büntethetők, ha 1 unciánál (28 grammnál) kevesebb füvet tartanak maguknál, és természetesen a fogyasztás is legális. A közterületi fogyasztásért ugyanúgy bírság jár, mind eddig az alkoholfogyasztásért, és vezetni sem szabad a fű hatása alatt – ennek betartását a rendőrség csütörtöktől ugyanúgy ellenőrzi, mint az alkoholét.

Az új törvény Washingtonban lépett először életbe, Coloradóban 2013. január 5-től lehet majd legálisan füvet szívni.

A washingtoni törvény emellett engedélyezi csaknem fél kiló kannabisszal dúsított étel, illetve 2,4 liter marihuánatartalmú folyadék birtoklását is.

Vicces csavar, hogy miközben az egyes államok törvényei változtak, a szövetségi törvények nem, vagyis a helyi rendőrök ugyan kénytelenek elnézni a drogozást, de a szövetségi ügynökök továbbra is bárkit letartóztathatnak illegális marihuánafogyasztásért. A seattle-i szövetségi ügyész szerdai nyilatkozata szerint az államok nem semmisíthetnek meg egy a kongresszus által elfogadott törvényt, jelen esetben a droghasználatot tiltó Controlled Subtances Actet.

Rovatok