Index Vakbarát Hírportál

Győzött a forradalom Mariborban

2012. december 6., csütörtök 14:56

Bejelentette lemondását Franc Kangler maribori polgármester, aki ellen az elmúlt hetekben tömegesen tüntettek a városvezetés állítólagos korrupciós ügyei és nepotizmusa ellen.

A költségvetési megszorítások és a korrupció miatt az utóbbi időben tízezrek vettek részt a Facebookon szerveződő megmozdulásokon Szlovénia több nagyvárosában.

A tiltakozási hullám Mariborban, az ország második legnagyobb városában kezdődött, ahol a polgármester és a városvezetés korrupciós ügyei és a helyi klientúra visszaélései miatt Franc Kangler lemondását követelte a többször is utcára vonuló tömeg. Másfél hete több mint tízezer ember próbálta megostromolni a maribori városházát, a tüntetők plakátokat gyújtottak fel, tojással, kövekkel, banánnal és paradicsommal dobálóztak. Legalább tíz rendőr megsebesült.

Hétfőn az ország számos városában tüntettek, így a fővárosban, Ljubljanában, valamint Celjében és Velenjében is, de a leghevesebb megmozdulásokat azon a napon is Mariborban szervezték. A tüntetők elégettek egy rendőrt jelképező bábut, ismét összecsaptak a rendőrökkel, akik több mint húsz embert állítottak elő.

A polgármester akkor még elutasította a távozására vonatkozó követelést. Az STA szlovén hírügynökség jelentése szerint azóta engedett a társadalmi nyomásnak, és csütörtökön bejelentette: év végén távozik tisztségéből.

Rovatok